Z EU se vytrácí solidarita, obává se německá ministryně Leyenová

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová Zdroj: ctk

Kvůli uprchlické krizi hrozí, že se vytratí solidarita mezi členy Evropské unie a že Evropa podlehne extremismu. Takový vývoj je přitom cílem hnutí Islámský stát (IS), které usiluje o zničení svobodného světa. Na úvod 52. ročníku Mnichovské bezpečnostní konference to prohlásila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Uprchlická krize a IS jsou podle Leyenové největšími současnými hrozbami pro Evropu. Jordánský král Abdalláh II. označil boj proti terorismu za třetí světovou válku, v níž se rozhoduje o budoucnosti světa. „Hrozí, že příslib budoucnosti, kterým Evropa byla v posledních 70 letech, vzor svobody a evropských hodnot, podlehne xenofobii a nacionalismu. To je voda na propagandistický mlýn IS, protože rozpory v EU hrají do karet především těm, kdo chtějí rozpad Evropy,“ řekla von der Leyenová.

Podle ministryně je nutné posílit evropskou solidaritu při řešení uprchlické krize. Německo podle ní loni odvedlo mimořádný díl práce, když dokázalo přijmout 1,1 milionu běženců, do budoucna je ale nutné tento počet snížit. „Všechny síly se jednou vyčerpají,“ řekla von der Leyenová a apelovala na vytvoření jednotných evropských azylových standardů a na rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé země EU.

Morální povinnost

Pomoc pro uprchlíky však německá ministryně označila za morální povinnost Evropanů. Podle ní je nepředstavitelné, že by si kontinent s 500 miliony obyvatel nedokázal poradit s tím, že za rok přijdou dva miliony běženců.

Dlouhodobé řešení uprchlické krize podle von der Leyenové úzce souvisí s ukončením konfliktu v Sýrii. Proto je podle ní potřeba porazit IS, který ministryně označila za společného nepřítele všech, kdo se v Sýrii angažují. „Loni v tomto směru dosáhlo mezinárodní společenství úspěchu, IS ztratil mnoho území a přišel o svou image neporazitelnosti,“ řekla s tím, že boje ale ještě pokračují.

Ministryně očekává, že po skončení konfliktu se většina uprchlíků do Sýrie vrátí, aby ji pomohla obnovit. Tato obnova však podle ní potrvá přinejmenším deset let a bude zapotřebí, aby při ní pomáhalo i mezinárodní společenství.

Boj proti teroristům je třetí světovou válkou

Jordánský král označil IS za jednu z částí globálního terorismu, který ohrožuje celé mezinárodní společenství. Boj proti teroristům označil za třetí světovou válku. „Vítězství nebo porážka v této válce vytvoří podobu světových hodnot a definuje naši bezpečnost a náš způsob života daleko do 21. století,“ řekl Abdalláh. Podle něj jsou všechny národy světa ohroženy nenávistnou ideologií, která opovrhuje lidskými životy, a pro její porážku bude potřeba globální spolupráce.

Král rovněž apeloval na Evropu, aby se zasadila o stabilizaci balkánských zemí s převážně muslimským obyvatelstvem a zamezila tomu, aby se v nich rozvíjel extremismus. „Tyto země jsou evropskou první linií v boji proti extremismu. Pro Evropu by nic nebylo nebezpečnější, než kdyby na Balkáně vzrostl extremismus a nestabilita,“ řekl. „Klíčové nyní je znemožnit některým lidem zneužívat islám jako zástěrku pro politické záměry, které nejsou v evropském zájmu,“ řekl.