Z Francie se do Británie snaží dostat až stovka migrantů denně

Běženci v Calais

Běženci v Calais Zdroj: ctk

Kolem sta migrantů denně se letos od dubna do července pokusilo v průměru dostat nelegálně z Francie do Británie. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnili britští pohraničníci. Podle francouzských úřadů čeká v provizorních táborech v okolí města Calais na svou šanci dostat se na britské ostrovy stále asi 2500 nelegálních přistěhovalců.

Mezi dubnem a červencem 2014 zachytili francouzské a britské úřady celkem 11 920 migrantů, kteří se pokoušeli protiprávně dostat do Spojeného království. To je zhruba stejně jako za celý rok od dubna 2012 do dubna 2013, kdy jich hraniční kontroly odhalily 11 713, a o dva tisíce více než za stejné období let 2011 a 2012.

Zdá se tedy, že bude pokračovat trend loňského období, kdy od dubna 2013 do dubna 2014 odhalili pohraničníci 19.003 migrantů ukrytých hlavně v nákladních vozech plavících se na lodích přes kanál La Manche.

Podle hlavního britského hraničního inspektora Johna Vinea je třeba získat v zájmu ochrany britských hranic více financí, aby se dal problém řešit už na francouzské půdě. Již před časem Británie nabídla Francii 12 milionů liber (asi 424 milionů korun) na výstavbu nového plotu a dalších bezpečnostních prvků v přístavu Calais.

V Británii jsou prý lepší podmínky pro život

Údaj o stovce nelegálních pokusů denně o vstup na britskou půdu nicméně podle stanice BBC neznamená, že by každý den chtělo na ostrovy 100 migrantů. Někteří z nich se totiž o nelegální cestu pokouší i vícekrát během jediného dne. Navíc jsou některé dny podle úřadů pro migranty vhodnější na pokus o nelegální přechod a jiné méně.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) koncem září upozornil, že migranti většinou pocházejí z míst válečných konfliktů v Africe a na Blízkém východě, a mohou proto žádat o udělení statusu uprchlíka. Běženci ale většinou nestojí o získání azylu ve Francii a tvrdí, že v Británii jsou lepší podmínky pro život a žijí tam i členové jejich rodin.