Z Krymu mizí další společnost. Inditex neotevře prodejny v Simferopolu

Nejznámější značkou skupiny Inditex je Zara

Nejznámější značkou skupiny Inditex je Zara Zdroj: Zara

Krize na Ukrajině ruší plány zahraničních firem. Poté, co své prodejny uzavřel McDonald's, začaly měnit strategii i další firmy. Své pobočky neotevře španělská skupina Inditex, která prodává značky Zara, Bershka, nebo Pull & Bear.

Navzdory dlouhodobým přípravám španělská společnost Inditex (prodávající produkci značek Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutta a Oysho) své pobočky v nákupním centru Jižní galerie v Simferopolu nakonec neotevřela. Informoval o tom portál teraz.sk. K přehodnocení svých plánů se společnost nevyjádřila. Možnost zavřít své provozovny na poloostrově zvažuje i francouzská síť Auchan.

V Simferopolu, Sevastopolu a Jaltě jsou dočasně zavřené restaurace . Oficiálně jsou důvodem výrobní problémy. Fastfoodový řetězec nicméně věří, že bude moci otevřít v dohledné době.

Potravinářské řetězce, zejména ukrajinské, zatím zavírání svých obchodů neplánují. Oleksandr Laneckyj ze společnosti Retainet uvedl, že pro řetězce by to znamenalo vysoké ztráty, neboť na rozdíl od nepotravinářských řetězců nemohou zboží převézt do jiných poboček v cizině. Obává se ale, že situace na Krymu se v příštích měsících zhorší. Na zavírání obchodů tak možná přece jenom dojde.

Mezinárodní nesouhlas

Rusko anektovalo černomořský Krymský poloostrov v druhé polovině března. Předcházelo tomu referendum, v kterém se drtivá většina tamních voličů vyslovila pro připojení tohoto ukrajinského území k Rusku. Referendum ale doprovázel ostrý nesouhlas zbytku světa. Ten označuje kroky Moskvy za neoprávněné.