Z útoku v Petrohradě je podezřelý Kyrgyz s ruským občanstvím

Petrohradské metro

Petrohradské metro Zdroj: reuters

Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
Výbuch v petrohradském metru
6
Fotogalerie

Atentátník, který zřejmě v pondělí útočil v metru v Petrohradě, byl podle kyrgyzské rozvědky rodák z Kyrgyzstánu a měl ruské občanství. Uvedla to dnes agentura AFP. Výbuch trhaviny v metru si vyžádal zatím 11 obětí, dalších pět desítek lidí bylo zraněno. V ruském velkoměstě dnes začíná platit třídenní smutek.

"Kamikadze z petrohradského metra se narodil v roce 1995 v Kyrgyzstánu a jmenoval se Akbardžon Džalilov," řekl agentuře AFP mluvčí kyrgyzské zpravodajské služby. Dodal, že měl pravděpodobně ruské občanství.

Moskva už v pondělí uvedla, že útok ve druhém největším ruském městě vyšetřuje jako teroristický čin, ale nevylučuje ani jiné možnosti.

Vagón metra podle policie explodoval v pondělí odpoledne v době dopravní špičky mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut) v centru města. Souprava byla podle očitých svědků plná lidí.

Podívejte se, jak to vypadalo v petrohradském metru krátce po výbuchu:

Už večer agentura Interfax uvedla, že bombu, která explodovala mezi dvěma stanicemi metra, měl zřejmě muž v batohu na zádech. Policie pátrá po druhé osobě, jež nechala v jiné stanici (Náměstí povstání) nefunkční nálož, kterou policisté zlikvidovali.

Už večer agentura Interfax napsala, že policie podezírá z útoku 23letého sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Motiv útoku může podle AFP souviset se zapojením Ruska do bojů v Sýrii.