Z vyhořelého věžáku do luxusní čtvrti: Britové dají přeživším požáru byty za desítky milionů

Video placeholde
Pohled do útrob vyhořelé Grenfell Tower
Pohled do útrob vyhořelé Grenfell Tower
Za rychlým šířením požáru prý stojí zfušovaná rekonstrukce.
Pohled do útrob vyhořelé Grenfell Tower
Pohled do útrob vyhořelé Grenfell Tower
13
Fotogalerie

Lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou při nedávném požáru věžového bytového domu v Londýně, chce vláda nabídnout byty ve zcela novém luxusním komplexu Kensington Row. Ten leží v srdci čtvrti Kensington a nabízí 68 jednopokojových a dvoupokojových bytů. Podle BBC jde o nové sociální bydlení, ceny bytů tam začínají na 1,5 milionu liber (45 milionů korun).

Britská vláda a místní úřady uvedly, že se našly dodatečné veřejné prostředky na rychlé vybavení bytů. Úřady očekávají, že "tyto nové nemovitosti budou nabídnuty jako jedna z možností trvalého poskytnutí nového ubytování obyvatel z Grenfell Tower".

Komplex nabízí nepřetržitou domovní službu nebo kino, informuje na svém webu developerská společnost St Edward's.

Při požáru čtyřiadvacetipodlažního domu se 120 sociálními obecními byty v Kingstonu zahynulo minulý týden nejméně 79 lidí a mnoho dalších přišlo o střechu nad hlavou. Lidé, které tragédie zasáhla, si stěžovali na pomalou pomoc vlády a místních úřadů.

Podívejte se na největší požáry poslední doby:

Video placeholde
Největší požáry • e15

Neštěstí však vyvolalo i vlnu solidarity mezi běžnými obyvateli Británie i celebritami.

Známí hudebníci včetně hiphopera Stormzyho, Robbieho Williamse, Leony Lewisové, Jamese Blunta nebo rockové kapely The Who natočili společnou coververzi slavné písně Bridge Over Troubled Water dvojice Simon & Garfunkel, včetně videoklipu.

Veškerý výtěžek z prodeje songu, jehož vznik inicioval porotce písňových soutěží Simon Cowell, má být věnován lidem zasaženým požárem.