Za africkou chudobu můžou i zastaralé statistické výpočty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Afrika není zdaleka tak chudá, jak svět doposud myslel. Ačkoli oficiálně vyprodukují ekonomiky černého kontinentu ročně kolem 1,5 bilionu dolarů, ve skutečnosti je to přinejmenším o třetinu více. Na vině je statistika.

Africké země své ekonomiky kvůli chybným výpočtům výrazně podceňují, a posílají tak případným investorům do světa zbytečně špatnou vizitku. Na výročním setkání Africké rozvojové banky (AfDB) ve rwandském Kigali to řekl její hlavní ekonom Mthuli Ncube.

„Věříme, že výstup afrických ekonomik by se odstraněním zastaralých statistických postupů zvýšil v průměru nejméně o 30 procent,“ uvedl Ncube pro server AllAfrica. Některé ze zemí kontinentu už statistickou revolucí prošly a výsledkem byl hospodářský zázrak.

Nigérie v dubnu přepočítala výkon své ekonomiky takřka na dvojnásobek a papírově se stala hospodářským lídrem subsaharské Afriky. Původní model totiž nepočítal s filmovým a telekomunikačním průmyslem.

Šanci předvést se světu v lepším světle má prý celá řada dalších afrických států. Ekonomiky Ghany, Gambie, či Guiney-Bissau by se mohly přes noc zvětšit přinejmenším o 60 procent. Chyby ve statistice má podle banky 44 z 54 zemí Afriky. Jejich nápravou by výstup černého kontinentu převýšil dva biliony dolarů. Afrika jako celek by tak v globálním žebříčku předběhla Austrálii, Rusko či Brazílii.