Za poslední měsíc požádalo o azyl v Německu přes 43 tisíc lidí

Migranti v Mnichově

Migranti v Mnichově Zdroj: ctk/ap

O azyl v Německu v září požádalo přes 43 tisíc lidí. Proti předchozímu roku se tak počet žadatelů zvýšil o 126 procent, uvedlo dnes německé ministerstvo vnitra. Počet lidí, kteří do země v září celkem přišli, je ale výrazně vyšší.

Počet nových žádosti o azyl výrazně převyšuje počet těch, které německé úřady stihl v září uzavřít. Německo minulý měsíc uzavřelo 23 tisíc azylových řízení, úspěšných bylo 38 procent žadatelů.

Ministerstvo také upřesnilo, že oficiálně se v zemi v září zaregistrovalo 164 tisíc uprchlíků. Registrace je povinný krok, teprve po jejím vyřízení mohou běženci podat formální žádost o udělení azylu. Polovinu registrovaných běženců tvořili Syřané, zhruba 20 tisíc lidí pocházelo z Iráku a z Afghánistánu.

Přes půl milionu lidí od začátku roku

Od začátku roku se už v Německu zaregistrovalo 577 tisíc uprchlíků. Syřané ale mezi nimi tvoří jen zhruba třetinu. Zatímco v posledních týdnech přicházejí především běženci z válečných oblastí, v první polovině roku tvořili velkou část uprchlíků lidé z balkánských zemí.

Celkový počet migrantů, kteří v září vstoupili do Německa, úřady nezveřejnily. Podle nich je obtížné ho zjistit, protože mnoho běženců se v zemi vůbec nezaregistruje, další po registraci odcestují. Bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann ale počet příchozích v září odhadl na 270 tisíc.

Německá vláda očekává, že celkem letos do země dorazí 800 tisíc uprchlíků. Neoficiální údaje ale uvádějí až 1,5 milionu běženců.