Záchranáři našli v moři ocas zříceného letounu AirAsia

ilustrační foto, jedno z letadel AirAsia

ilustrační foto, jedno z letadel AirAsia Zdroj: Mehdi Nazarinia , wikimedia

Indonéským záchranářům se podařilo pod mořskou hladinou objevit ocasní část letadla společnosti AirAsia, které zmizelo za bouřlivého počasí 28. prosince i se 162 lidmi na palubě. Oznámil to šéf pátracího týmu Bambang Soelistyo.

Nález je podle agentury AP zvláště významný, protože černé skříňky, zachycující konverzaci v pilotní kabině a údaje o letu by se měly nacházet právě v ocasní části letounu. Soelistyo za hlavní prioritu záchranářů označil objevení obětí a černých skříněk. Až dosud se podařilo nalézt pouze čtyři desítky těl obětí.

Letoun se zřítil 42 minut po startu z druhého největšího indonéského města Surabaya na trase do Singapuru. Indonéští představitelé v pondělí oznámili, že se jim na dně Jávského moře v oblasti asi 160 kilometrů od ostrova Borneo zřejmě podařilo lokalizovat ocas a části trupu letounu. Silné proudy, vichr a mohutné vlny ale doposud bránily prozkoumání pěti velkých objevených předmětů pocházejících zřejmě z letadla.

Příčiny neštěstí ještě nebyly zjištěny. Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznamoval řídící věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu však nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Záchranáři předpokládají, že námraza způsobila výpadek motorů.