Záchranáři našli v moři trosky zmizelého letadla AirAsia

Posádka letadla indonéské armády během pátrání po zmizelém

Posádka letadla indonéské armády během pátrání po zmizelém Zdroj: ctk/ap

Trosky nalezené v moři u indonéské části ostrova Borneo pocházejí z letadla Indonesia AirAsia se 162 lidmi na palubě, které zmizelo v neděli, potvrdily indonéské úřady. Do pátracích operací se zapojili nejen asijské země z regionu, ale také Francie, Austrálie či USA.

Záchranáři během jednoho z přeletů nad prohledávanou oblastí v Jávském moři asi 160 kilometrů jižně od města Pangkalan Bun objevili na hladině předměty připomínající kovové úlomky, zavazadla, záchranné vesty a tělo. Podle reportéra agentury AFP, který se pátrání účastní, záchranáři nalezli oranžovou skluzavku a červenobílé dveře letadla.

Trosky již záchranáři vylovili z moře, spolu s nimi nalezli i „více než jedno tělo“, uvedl jejich indonéský šéf Bambang Sulistyo. Podle mluvčího indonéského námořnictva helikoptéry vyzvedly dveře letadla, kyslíkové masky, armádní loď v okolí trosek nalezla 40 obětí tragédie.

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli v 00:18 SEČ, tedy 43 minut po startu. Pilot se prý naposledy přihlásil v 00:12 SEČ. Letěl ve výšce 9,8 kilometru a žádal o povolení vystoupit do výšky 11,6 kilometru. Podle letového dispečinku AirNav Indonesia pilot žádost nezdůvodnil, údajně to podle některých informací bylo kvůli bouři. Letová kontrola stroji povolila vystoupat jen zhruba do výšky 10,4 kilometru, neboť na původně žádané letové hladině byl jiný stroj aerolinek AirAsia.

V 00:16 SEČ, kdy byl ještě let QZ8501 na radaru identifikovaný přes automatický signál, již kontrola nedostala žádnou odpověď k žádosti o změnu letové výšky. Stroj byl oficiálně prohlášen za nezvěstný v 01:55 SEČ.

Šéf AirAsia reaguje na nález trosek letadla