Záchranná akce selhala, teroristé zabili zajatého Američana a Jihoafričana

Zabitý americký fotograf Luke Somers

Zabitý americký fotograf Luke Somers Zdroj: ctk/AP

Americký fotograf Luke Somers, jehož před více než rokem unesli radikálové z teroristické sítě Al-Káida, byl zabit v Jemenu během operace na jeho záchranu. Při akci zahynul i další rukojmí, jihoafrický novinář a učitel Pierre Korkie. Podle amerického ministra obrany Chucka Hagela, který je nyní na návštěvě Afghánistánu, oba rukojmí zavraždili teroristé.

Korkieho a jeho manželku podle informací v médiích unesli radikálové v květnu 2013 a Al-Káida žádala za jejich propuštění tři miliony dolarů (asi 67 milionů Kč). Po vyjednáváních, na nichž se podílela organizace Gift of the Givers, extremisté ženu začátkem letošního roku propustili. Korkieho propuštění bylo prý dohodnuto před necelými dvěma týdny a mělo se uskutečnit v neděli.

„Barbarskou vraždu“ zajatce Somerse radikály Al-Káidy vzápětí ostře odsoudil americký prezident Barack Obama. Podle agentury Reuters také řekl, že dal k souhlas s operací na záchranu Somerse a dalších zajatců, držených v téže lokalitě. Rodinám obou obětí prezident vyjádřil svou soustrast.

„Jak ukazuje tato i předcházející záchranné operace, Spojené státy bez zaváhání využijí všech svých vojenských, zpravodajských a diplomatických kapacit, aby ve zdraví přivedly Američany domů, ať už odkudkoliv. A teroristé, kteří se snaží ubližovat našim občanům, pocítí dosah dlouhé ruky naší justice,“ ujistil Obama v prohlášení.

Útok na dvě základny

Operaci s cílem osvobodit rukojmí podnikly dnes americké a jemenské síly, které zaútočily na dvě základny islamistů regionu Núsab v provincii Šabva, která je jednou z hlavních bašt jemenských extremistů. Počáteční informace o Somersově osudu se výrazně rozcházely, nakonec jemenská vláda potvrdila, že Američan při akci zahynul.

Obávaní teroristé
Jemenská AQAP, která amerického fotografa unesla, patří k nejobávanějším odnožím Al-Káidy. Působí hlavně na jihu Jemenu, avšak s rostoucím vlivem šíitů se přesouvá i do severnějších oblastí, které začaly letos obsazovat šíitské kmeny.

Už předtím Somersova sestra Lucy agentuře AP řekla, že se o bratrově smrti při dnešní nezdařené záchranné operaci dozvěděla od agentů FBI.

Somers prý zemřel na americké lodi

List The New York Times s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele uvedl, že únosci Somerse při dnešní akci postřelili a on pak podlehl svým zraněním při transportu na americkou válečnou loď.

„Teroristé z AQAP (jemenská odnož Al-Káidy) zavraždili Somerse“ a dalšího zajatce „během záchranné operace“, řekl Hagel. Provedení této akce zdůvodnil tím, že „existovaly opodstatněné domněnky, že je Somersův život bezprostředně ohrožen“.

Dnešní operace následovala poté, co jemenská odnož Al-Káidy (AQAP) ve čtvrtek pohrozila, že Somerse zabije, pokud Spojené státy do tří dnů nesplní její podmínky. Ty ale nejsou nikde specifikovány. Na zveřejněném videu se jen hovoří o zločinech spáchaných údajně Američany v muslimském světě.

Nezdařený listopadový pokus o záchranu

Americké ministerstvo obrany rovněž ve čtvrtek přiznalo, že se americké síly pokusily osvobodit Somerse už koncem listopadu. Při zásahu na úkryt Al-Káidy v pouštní oblasti u hranic se Saúdskou Arábií bylo osvobozeno devět zajatců, několik Jemenců, jeden Saúdský Arab a jeden Etiopan. Jak se ale ukázalo, byli Somers, britský zajatec radikálů a čtyři další rukojmí pár dnů před akcí přemístěni jinam, uvedl v prohlášení mluvčí Pentagonu John Kirby.