Začne Brusel spolupracovat s Íránem? Brzy zahájí jednání na vysoké úrovni

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Nedávno uzavřená dohoda o íránském jaderném programu otevírá cestu k širší spolupráci mezi Íránem a světem. Po jednání v Teheránu to řekla šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Hovořila i s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem, který prohlásil, že v nejbližší době budou mezi Íránem a EU zahájeny rozhovory na vysoké úrovni.

Rozhovory se prý zaměří na energetiku, dopravu, obchod, životní prostředí, lidská práva a obchod s narkotiky. Mogheriniová se vrátila k dohodě, kterou s Íránem uzavřelo 14. července šest států.

Je to podle ní důkaz, že „diplomacie může přinést výsledek“. EU byla koordinátorem rozhovorů, které vedly Spojené státy, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo.

„Ta dohoda je historická nejenom proto, že se ji podařilo podepsat,“ řekla Mogheriniová. „Přidanou hodnotou“ dohody je podle ní to, že je příkladem řešení pro další problémy ve světě. Před příjezdem do Teheránu jednala nejvyšší představitelka evropské diplomacie v Rijádu.

Írán se v dohodě zavázal k omezení některých aktivit svého jaderného programu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Ve světě je dohoda vnímána jako příležitost ukončit letitý spor s Íránem. Výhrady ale nepřestává mít Izrael, který se cítí Íránem ohrožen. V USA musí podmínky dohody ještě schválit Kongres.