Zahradil vede Evropské konzervativce do voleb, sází i na odmítnutí eura pro Česko

Jan Zahradil

Jan Zahradil Zdroj: CTK

Evropští konzervativci v Bruselu odstartovali celoevropskou kampaň. Do jarních voleb do Evropského parlamentu je povede český europoslanec Jan Zahradil (ODS). Hlavními body kampaně budou například prověrka stávající unijní legislativy, úspory a stopka zavedení eura v Česku.

„Představili jsme šest základních bodů. Samozřejmě to není zdaleka konec, v příštích měsících se budeme pouštět ještě do dalších odvětví evropské politiky, ať už to bude digitální ekonomika či něco s ochranou životního prostředí nebo náš pohled na víceletý rozpočet unie,“ řekl Zahradil novinářům v Bruselu.

K dalším bodům, s nimiž chtějí konzervativci (ACER/ECR) v evropských volbách bodovat, je „flexibilní integrace,“ která v podstatě znamená to, že členské země by volily míru svého zapojení do již běžících unijních projektů a nemusely by vůbec přijímat společnou měnu euro. Česko a další země se totiž k přijetí eura zavázaly v přístupové smlouvě a v podstatě jen čekají, až budou splněny všechny podmínky a přijde politické rozhodnutí.

Český europoslanec, který je kandidátem evropských konzervativců na příštího šéfa Komise, zdůraznil také ambici zrušit téměř každoměsíční přesouvání celého Evropského parlamentu ze základny v Bruselu do Štrasburku, kde probíhají plenární zasedání instituce. Stejný bod konzervativci prosazovali i v minulých volbách, které po celé EU proběhly v roce 2014.

Jak Zahradil už dříve několikrát zmiňoval (například i v rozhovorech pro INFO.CZ), jeho konzervativci si do evropských voleb na jaře 2019 věří a neobávají se ani důsledků tzv. brexitu. Výraznou součástí ECR v Evropském parlamentu jsou totiž britští konzervativci, kteří ale kvůli odchodu jejich země z EU ve volbách kandidovat nebudou. Zahradil je ale přesvědčen, že se náhradu za ně podaří najít.

„Myslím, že to tak jednoduché nebude. Může se stát cokoliv a hlavně všichni víme, že tu kolem chodí francouzský prezident Emmanuel Macron který také ´loví´ strany pro spolupráci,“ řekl redakci nejmenovaný zdroj z blízkosti Zahradilových ECR.

„Jak jsem si procházel průzkumy veřejného mínění, jak si ty členské strany stojí ve vlastních zemích, tak každá z nich je schopna dodat o něco více europoslanců než v minulých volbách v roce 2014,“ řekl dnes českým novinářům. „Otevírá se spousta možností, parlament bude velice barevný, bude docházet k nejrůznějším přestupům,“ dodal.

Nejsilnější stranou v současném Evropském parlamentu jsou evropští lidovci (EPP), k nimž patří česká KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Druhá příčka patří evropským socialistům (S&D), u nichž se ale předpokládají horší výsledky kvůli propadu popularity v celé řadě unijních zemí. Čtvrtou nejsilnější stranou, po ECR, jsou v Evropském parlamentu evropští liberálové (ALDE), do jejichž řad patří hnutí ANO.

Jak už bylo řečeno, určitou nervozitu mezi europoslanci vyvolávají zatím stále nejasné představy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Jak INFO.CZ psalo dříve, na nedávném kongresu ALDE v Madridu došlo ke sblížení Macronova hnutí Republika v pohybu s ALDE. Ve hře jsou ale pořád i další varianty.

Tím, že si evropští konzervativci vybrali do čela Zahradila, udělali z něj svého kandidáta na možného příštího šéfa Evropské komise, tzv. spitzenkandidáta. Zahradil tento způsob výběru šéfa Komise v minulosti kritizoval a jeho frakce se ho při posledních eurovolbách v roce 2014 neúčastnila. Tentokrát ale ECR nechtěla zůstat pozadu a dobrovolně se tak připravila o mediální prostor.

Mezi další známé „spitzenkandidáty“ patří Manfred Weber, který do voleb vede evropské lidovce, a Frans Timmermans za evropské socialisty.

Více zpráv čtěte na Info.cz.

Lídr ODS: Euro nechci, Babiš zneužil náhrady z EU a czexit by nám uškodil, říká Zahradil. Více zde >>>