Glosa Jany Havligerové: Koaliční šachy

Hamáček, Babiš, Filip

Hamáček, Babiš, Filip Zdroj: profimedia.cz

První jednání ANO a ČSSD po hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě skončilo remízou. Byla to dámská partie a hrálo se o zvýšení existenčního a životního minima. Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD prosazuje, aby se o 11 procent zvýšilo už od ledna. Ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO je striktně proti. Případné zvýšení připouští až od roku 2020. Požadavek vládní kolegyně označila za hurá akci. 

Maláčová se ovšem vzdát nechce. Dokonce tvrdí, že v rozpočtu svého rezortu našla zbytných 454 milionů korun, které by na zvýšení dotčené podpory stačily. Výsledek? Návrh Maláčové půjde alespoň do mezirezortního řízení, což je předstupeň nutný pro to, aby o něm mohla jednat vláda. Samozřejmě ale také nemusí.

Dosud úspěšné tažení ministryně Maláčové – zrušení karenční doby či zvýšení minimální mzdy – tím pro letošek zřejmě skončí. Je to dobře. Sociální dávky nelze zvyšovat donekonečna. Existenční a životní minimum jsou ukazatele nároku na státní sociální podporu a výše mnoha dávek se od nich odvíjí.