Žalobce v kauze Strausse-Kahna odmítl odstoupit

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn Zdroj: reuters

Právníkům hotelové pokojské, jež obvinila ze sexuálního napadení bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna, se nepodařilo přimět k odchodu hlavního žalobce v případu. Výzvu k odstoupení kvůli únikům informací prokurátor Cyrus Vance odmítl s tím, že obvinění jsou nepodložená.

Zástupce údajné oběti tvrdí, že úřad prokurátora případ podrývá tím, že se z něj na veřejnost dostávají nelichotivé informace o jejich klientce. V dopise proto žalobce vyzval k dobrovolnému odchodu a navrhl na jeho místo jmenovat speciálního prokurátora.

Vzhledem k Vancově odmítnutí zřejmě právník pokojské výměny nedosáhne. Zvláštního prokurátora by musel jmenovat guvernér státu New York poté, co by se jasně prokázal střet zájmů. „Nemyslím si, že je nějaká šance na úspěch. Žádný konflikt zájmů tam není,“ řekl agentuře Reuters profesor práva Bennett Gershman.

Obhájci Strausse-Kahna se mezitím setkali s představiteli prokuratury, aby se poradili o dalším postupu. O případné dohodě s žalující stranou se prý vůbec nehovořilo. Strauss-Kahnovi obhájci uvedli, že obviněný nemíní přiznat vinu ani v nejmenším bodu obžaloby. Prokuratura pouze konstatovala, že proces pokračuje a žádné rozhodnutí zatím nepadlo.

Za pokojskou, která podle úniků zpráv o incidentu lhala stejně jako v žádosti o azyl, se postavily organizace na ochranu ženských práv. Odsoudily vyšetřovatele a média za „vraždu charakteru“ ženy a vyzvaly nejen právníky v tomto případu, ale i další soudy, aby takovéto případy posuzovali s velkou citlivostí. Vyjádřily také podporu francouzské novinářce, která na Strausse-Kahna podala tuto středu podobnou žalobu.