Žalobu na rozhodnutí o uprchlických kvótách zvažuje i Maďarsko

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Také Maďarsko vedle Slovenska uvažuje o tom, že u soudu napadne systém kvót pro rozdělení migrantů schválený většinou ministrů vnitra členských zemí Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes v Budapešti řekl šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár. Uvedl také, že vláda brzy rozhodne o tom, zda pro migranty zcela uzavře po své hranici se Srbskem i hranici s Chorvatskem.

„Navržené kvóty jsou typickým příkladem morálního imperialismu, který Německo uplatňuje vůči Evropě,“ řekl podle Reuters Lázár na dnešní tiskové konferenci. Dodal, že vláda premiéra Viktora Orbána chce vyvolat debatu v parlamentu před tím, než se definitivně rozhodne, zda zmíněné rozhodnutí EU napadne u soudu.

„Navržené kvóty jsou typickým příkladem morálního imperialismu, který Německo uplatňuje vůči Evropě,“ řekl Lázár a dodal, že Maďarsko tyto kvóty považuje za naprosto chybné. Sdělil rovněž, že vláda premiéra Viktora Orbána chce vyvolat debatu v parlamentu před tím, než se definitivně rozhodne, zda zmíněné rozhodnutí EU napadne u soudu.

Řekl dále, že Maďarsko se již brzy rozhodne, zda uzavře svou hranici s Chorvatskem, stejně jako to už udělalo 15. září na hranici se Srbskem. „Zkušenost maďarské vlády je taková, že účinnou ochranu hranice schengenského prostoru (volného pohybu) lze zajistit jedině úplným uzavřením, jak je tomu už na hranicích se Srbskem,“ uvedl Lázár.

Tvrzení německé kancléřky Angely Merkelové, že není potřeba hranice zavírat, v této souvislosti označil za nebezpečné, protože se podle něj „neví, kolik celkem migrantů na jižní hranici dorazí“.

I na slovinské hranici

Agentura MTI dnes napsala, že Maďarsko už začalo pokládat žiletkový drát i podél hranice se Slovinskem. „Policie a vojáci pracují na hraničním přechodu Tornyiszentmiklós-Pince na křižovatce maďarské dálnice M70 a slovinské dálnice A5, stejně jako na hraničním přechodu, který stojí na staré silnici a nachází se několik stovek metrů od dálnic,“ napsala maďarská agentura.

Dodala, že tam byly instalovány ocelové brány a vojáci natahují tři souběžné bariéry z žiletkového drátu napříč zelenou hranicí. Doprava na přechodech není přerušena.

Slovenský premiér Robert Fico ve středu oznámil, že jeho vláda hodlá proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky v členských zemích osmadvacítky na základě povinných kvót podat žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Kromě Slovenska na ministerské schůzce proti povinným kvótám hlasovaly ještě Česko, Maďarsko a Rumunsko, Finsko se zdrželo.