Zaměstnanci Googlu protestovali proti postoji firmy k sexuálnímu obtěžování žen na pracovišti

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Zaměstnanci nadnárodní internetové společnosti Google na mnoha místech přerušili práci. Nelíbí se jim, jak se firma staví k sexuálnímu obtěžování žen na pracovišti, informoval zpravodajský server BBC. Firma podle článku listu The New York Times z minulého týdne držela nad takto obviněnými vedoucími pracovníky ochrannou ruku.

Zaměstnanci v Tokiu, Londýně, Singapuru, Dublinu nebo Berlíně opustili v 11:10 místního času své kanceláře. Na akci se smluvili prostřednictvím hashtagu # googlewalkout. Stejný protest plánují na čtvrteční odpoledne středoevropského času i američtí zaměstnanci firmy.

Podle The New York Times Google například propustil vysoce postaveného manažera, protože považoval obvinění ze sexuálního obtěžování vznesená proti jeho osobě za důvodná. Jako odchodné ale tento vedoucí pracovník dostal 90 milionů dolarů (dvě miliardy korun).

Generální ředitel Googlu Sundar Pichai již dříve přiznal, že článek v NYT pro něj byl "těžkou četbou". Právo zaměstnanců na akci jako je ta dnešní ctí. "Chápu hněv a zklamání, které mnozí z vás pociťují," napsal v e-mailu adresovaném všem firemním pracovníkům. "Cítím to stejně a jsem odhodlán dosáhnout pokroku v problému, který v naší společnosti přetrvává příliš dlouho... a ano, i zde v Googlu."

Dodal, že firma kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování v uplynulých dvou letech propustila nejméně 48 zaměstnanců. Bez odchodného. Ženy tvoří 30,9 procenta zaměstnanců Googlu, ve vedoucích pozicích jich pracuje 25,5 procenta.a