Zaměstnavatelé v Německu věří, že se země vyhne hospodářské recesi

Automobilka Volkswagen ve Wolfsbugu

Automobilka Volkswagen ve Wolfsbugu Zdroj: Profimedia.cz

Německá ekonomika se v příštím roce vyhne recesi a dosáhne podobného tempa růstu jako v letošním roce. Předpověděl to šéf německého svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt v rozhovoru pro agenturu Reuters.

„Očekávám, že v příštím roce v Německu nezažijeme recesi a že ekonomika opět stoupne podobným tempem jako letos,“ uvedl Hundt. Upozornil nicméně, že ho znepokojují vysoké mzdové požadavky zaměstnanců. Vyjádřil naději, že odboráři ve svých požadavcích zohlední zpomalení růstu německé ekonomiky v letošním roce.

Německá obchodní asociace BGA dnes podle agentury AP předpověděla, že německý export letos stoupne o čtyři procenta na rekordních 1,103 bilionu eur (27,7 bilionu Kč). V příštím roce počítá BGA s nárůstem vývozu o pět procent na 1,158 bilionu eur. Němečtí exportéři nyní těží z nízkého kurzu eura a silné poptávky ve Spojených státech a rozvíjejících se ekonomikách, jako je Čína.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že německý hrubý domácí produkt v letošním roce stoupne o zhruba 0,9 procenta po loňském nárůstu o tři procenta. V příštím roce počítají s růstem kolem 0,7 procenta.

Německá vláda v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na procento z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Je však optimističtější než centrální banka, která počítá s růstem o pouhých 0,4 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Schäuble: Eurozóna má to nejhorší za sebou