Západ Evropy mrzne, východ je pod přívaly sněhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Silný mráz, který udeřil v noci na dnešek, způsobil problémy v Německu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kde musejí před startem rozmrazovat letadla. Ve Švýcarsku zase třeskutá zima zavinila nezvyklé zpoždění v železniční dopravě. Se silným sněžením se pak potýká východ Evropy, zejména na Ukrajině ochromilo dopravu a způsobilo výpadky v zásobování elektřinou.

Moskva podle agentury Interfax očekává sněhovou kalamitu v příštích hodinách, za leden meteorologové v ruském hlavním městě předpovídají rekordní metrovou nadílku sněhu. Během víkendu se sněhová pokrývka ruské metropole zvýšila o více než čtvrt metru a další silné sněžení se očekává v noci na úterý, varoval dnes moskevský rozhlas. Sněžení doprovází silný vítr, teploty se pohybují kolem deseti stupňů mrazu.

Rozmrazování letadel

Ve Frankfurtu museli podle agentury DPA ráno zbavovat námrazy téměř každé třetí letadlo. Mluvčí společnosti Fraport, spravující tamní letiště, uvedl, že se rozmrazování týkalo pěti desítek ze 180 odletů, což způsobilo určitá zpoždění v letovém rozvrhu. Odstraňování námrazy se podle mluvčího provádí kvůli zajištění aerodynamiky křídel a pohyblivosti směrových klapek. Nezbytnost této procedury závisí na teplotě a na vlhkosti vzduchu.

Vinou mrazů dnes nedostála svému jménu švýcarská železniční doprava, která je proslulá svou přesností. Namrzlé koleje a zamrzlá signální zařízení a tvoření ledu na vlacích způsobily ráno i během dopoledne zpoždění. Kvůli technickým problémům v kolejišti byl podle DPA omezen i provoz na hlavním nádraží v Curychu. Největší mráz ve Švýcarsku, minus 29,3 stupně, naměřili v obci La Brévine v kantonu Neuchatel.

Silné sněžení

Varování před silným sněžením a vánicí vydala dnes pro celé území Ukrajiny i kyjevská meteorologická služba. Kolem 130 ukrajinských měst a obcí je bez dodávek elektřiny, protože vichřice přetrhala dálkové vedení. V Oděse, Mykolajivě a Chersonu na jihu Ukrajiny byly uzavřeny námořní a říční přístavy. Mezinárodní letiště v Oděse kvůli silnému sněžení nepřijímá, páteřní komunikace z Oděsy do Kyjeva byla v obou směrech pro závěje a sněžné jazyky uzavřena.

V některých částech země přinutila sněhová kalamita dopravní policii, aby uzavřela všechny silnice státního i místního významu. Zákazy platí zejména v jižní a střední části Ukrajiny. V mnoha ukrajinských městech byla kvůli špatnému počasí, ale i vzhledem k počínající chřipkové epidemii, zrušena školní docházka. Neučí se například v Dněpropetrovsku, Ternopilu, Žytomyru, Vinnycji, Mykolajivě a Chersonu, uvedla agentura Unian.

Potěmkinovy schody sjezdovkou

Obyvatelé černomořského přístavu Oděsa na jihu země využili sněhové nadílky k tomu, aby proslulé Potěmkinovy schody, známé i z historického filmu Křižník Potěmkin drastickou scénou s řítícím se kočárkem, ve sjezdovku. Prý se ale ukázalo, že schody, i když pokryté sněhem, nejsou úplně nejlepší podklad pro bezhlavou jízdu. „Sjet alespoň tři schody bez pádu se povedlo jen jedincům,“ poznamenal server uainfo a dodal, že „od snowboardů létaly chvilkami i jiskry“, a tak se milovníci tohoto sportu přesunuli raději na svah nad pobřežním bulvárem.

Agentura TASS podotkla, že sníh v Oděse zavalil všechny čtvrtě, místy dosahují závěje metrové výšky, městská doprava funguje jen na omezeném počtu linek, auta kvůli závějím vesměs nevyjela, chodci kvůli neočištěným chodníkům raději kráčejí po vozovkách. Mnoho obchodů má zavřeno, protože personál nedokázal dorazit do práce. Kvůli vánici letadla nelétají, uzavřeny jsou i hlavní silnice do Kyjeva a dalších měst, bez elektřiny se ocitlo 44 obcí v přilehlé oblasti. Se sněhovou nadílkou se potýká několik tisíc lidí, včetně dobrovolníků či kadetů z námořní školy. Úřady ujistily o dostatečném zásobování chlebem a vyzvaly obyvatele, aby jej nekupovali v zbytečně velkém množství.