Západ nechce zásah v Libyi

boje v Libyi

boje v Libyi Zdroj: ctk

Spojeným státům a Evropské unii dělají starosti dohady o intervenci Spojených arabských emirátů a Egypta v Libyi. Míní, že vměšování nepřispěje k uklidnění situace. Nejde však jen o dění uvnitř chaotické země. Pokud se aktivita Abú Dhabi a Káhiry potvrdí, bude to podle expertů značit výrazný posun celého regionu k větší nezávislosti na Západu.

Tisk neustále pátrá po tom, kdo minulý týden zorganizoval „záhadné“ letecké útoky na pozice islamistů v Tripolisu. Od počátku se spekuluje o tom, že údery musely přijít zvenku, protože na ně libyjské jednotky nemají kapacity.

Podle zdrojů několika amerických médií je podnikla letadla Spojených arabských emirátů ve snaze zabránit milici z Misuráty ovládnout strategické letiště. Stroje měly startovat v Egyptě. Káhira veškerá nařčení popřela.

Pentagon v úterý připustil, že za údery skutečně stojí dvě arabské země, později ale své výroky korigoval. Zmatené reakce podle komentátorů naznačují, o jak citlivé téma jde. Západ je podle všeho zaskočen tím, že by země v regionu mohly jednat na vlastní pěst.

Experti však podotýkají, že Washington je o větší iniciativu žádal. „Ve světle nečinnosti USA v Sýrii je poselství jasné: musíte se starat o své vlastní zájmy,“ řekl Reuters politolog z Abú Dhabi Abdulchalek Abdulla.