Záplavy na jihu Indie si už vyžádaly více než 100 lidských životů

Záplavy v Indii

Záplavy v Indii Zdroj: ČTK

Záplavy v Indii
2
Fotogalerie

Při záplavách na jihu Indie způsobených monzunovými dešti už zahynulo více než 100 lidí. Dalších 150 tisíc osob muselo opustit své domovy a kvůli velké vodě bylo uzavřeno i místní letiště a nefunguje železnice. S odvoláním na úřady ve svazovém státě Kérala to dnes napsal zpravodajský server BBC. Většina obětí přišla o život při sesuvech půdy. Silný déšť oblast sužuje od minulého týdne.

„Jsme svědky něčeho, k čemu zatím v historii Kéraly nedošlo,“ uvedl jeden z místních představitelů. Vinu na současné situaci podle něj nesou rovněž úřady sousedního státu Tamilnádu, které nezačaly upouštět vodu z tamní přehrady. Oficiální bilance je nyní 106 mrtvých a pro obyvatele, kteří přišli o střechu nad hlavou, bylo otevřeno více než 1300 táborů a útulků.

Na záchranných operacích se podílí více než 500 vojáků a další posily jsou očekávány v následujících dnech. Ve všech postižených oblastech je pro následujících 24 hodin vyhlášený stav nejvyšší pohotovosti, protože se očekávají další deště.

Jen během středy zemřelo 25 lidí, podle indických úřadů se počet obětí ještě může zvýšit. Oblasti již nabídl pomoc indický premiér i ministr vnitra.

Přímořský indický stát, oceňovaný turisty zejména díky malebným čajovým plantážím a rozsáhlým plážím lemovaným palmami, sužují vydatné deště pravidelně každý rok. Avšak letos jsou srážky podle médií mimořádně silné.