Záruky za půjčky Řecku dál rozdělují Finsko, Nizozemsko a Německo

ilustrační foto

ilustrační foto

Na otázce záruk za půjčky zadluženému Řecku se ministři financí Německa, Nizozemska a Finska na své dnešní schůzce zatím nedohodli. Nijak to ale nebude bránit uvolnění další části finanční pomoci, kterou si Řecko sjednalo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem již loni. Po schůzce v Berlíně to řekl nizozemský ministr Jan Kees de Jager.

Finsko bylo ochotno podpořit druhý úvěrový balík pro Řecko jen výměnou za peněžní záruky Řecka na finský podíl a v létě o tom Helsinky uzavřely s Aténami dohodu. Finský požadavek záruk od Atén následně vyvolal podobnou reakci i od jiných států eurozóny - Slovenska, Nizozemska, Rakouska a Slovinska. Objevila se varování, že toto domino může celý plán pomoci Řecku zmařit, a na Finsko se tlačí, aby od svého požadavku odstoupilo.

Nizozemský ministr poznamenal, že mnohem důležitější otázkou nyní je to, jak Řecko plní podmínky prvního programu pomoci z loňského května. Německý ministr Wolfgang Schäuble dnes upozornil, že kdyby se inspekce EU a MMF k plnění podmínek vyslovily negativně, mohlo by to vést k odepření další části úvěru v sumě zhruba osmi miliard eur.

Inspektoři EU, MMF a Evropské centrální banky (ECB) koncem minulého týdne nečekaně přerušili svoji misi v Aténách, v rámci které zkoumali plnění podmínek. Inspektoři se mají do Řecka vrátit zpět v polovině září a vláda, pokud chce získat další peníze, je musí přesvědčit, že udělala dostatečný pokrok.