Zastánci i odpůrci uprchlíků se v Německu uchylují k násilí

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

V Německu včera pokračovaly výtržnosti související s uprchlickou krizí. Levicoví demonstranti v Lipsku házeli kameny na účastníky protiislámského průvodu, zatímco v saské obci Niederau byli napadeni dobrovolníci pomáhající uprchlíkům. Brémská policie zase vyšetřuje pokus o žhářský útok na uprchlický stan, informovala dnes agentura DPA.

Maskovaní demonstranti z levicového spektra v saském Lipsku napadli kameny pravicovou manifestaci a jednotlivé policisty. Situace byla velmi napjatá. Podle policie se protestu proti průvodu pravicově populistického hnutí Offensive für Deutschland (Ofenziva pro Německo) zúčastnila více než tisícovka lidí.

Z jejich řad létaly kameny a lahve na 350 až 400 účastníků předem ohlášeného průvodu, v jehož čele stál někdejší šéf protiislámské organizace Pegida Silvio Rösler. Kameny mířily i na policisty, ale policie nesdělila, zda byl někdo z jejích příslušníků zraněn. Demonstranty obou táborů se od sebe pokoušelo oddělit více než 800 policistů.

Zápalné lahve

Mezitím dnes německá humanitární organizace THW oznámila, že její dobrovolní spolupracovníci se stali terčem útoku, když pomáhali připravit nové uprchlické centrum v Niederau. Odpůrci uprchlíků na ně prý v noci z pátku na sobotu házeli lahve a pokoušeli se jim zabránit v opuštění místa. Zástupce organizace Manuel Almanzor řekl, že je útokem na humanitární pracovníky „hluboce šokován“.

Policie v Brémách zase vyšetřuje pokus o žhářský útok na stan, v němž mají být ubytováni uprchlíci. Policejní mluvčí Dirk Siemering řekl, že dnes dopoledne byly na prknech podlahy nouzového východu ze stanu objeveny stopy po požáru.

Neznámí pachatelé se prý stan pokusili zapálit pomocí hořlavin. Požár pravděpodobně ustal sám od sebe. Objekt a jeho okolí nyní budou střežit policejní hlídky. Podle německých úřadů se letos v Německu odehrálo více než 400 útoků na uprchlíky a jejich ubytovny.