Zatopenému Bangkoku hrozí v příštích letech úplný zánik, varují vědci

Bangkok, záplavy

Bangkok, záplavy Zdroj: CTK

Počet obětí aktuálních záplav v Thajsku už přesáhl pětistovku. Katastrofická situace je v metropoli Bangkoku. Voda už sice začala mírně opadat, klimatologové citovaní agenturou AFP ale varují, že městu hrozí v příštích letech postupný zánik. Bangkok, který je vystavěn uprostřed mokřadů, se totiž pomalu propadá, mimo jiné kvůli agresivnímu odčerpávání podzemních vod s cílem uspokojit rostoucí potřeby místních továren i 12 milionů lidí, kteří tu žijí. Dalším nebezpečím je globální oteplování.

Nízko položená thajská metropole se nachází pouhých 30 kilometrů severně od břehů Thajského zálivu. Mnozí odborníci předpovídají, že do roku 2050 stoupne hladina moře v zálivu v důsledku globálního oteplování o 19 až 29 centimetrů. Očekává se také zvýšení hladiny řeky Čao Pchraja, která protéká Bangkokem.

„Pokud nebudou podniknuty žádné kroky na ochranu města, za 50 let bude většina Bangkoku pod úrovní moře,“ prohlásil thajský klimatolog Anond Snidvongs.

Ohrožení ještě zvyšuje trvalé postupné propadání města. Podle studie zveřejněné loni Světovou bankou v 70. letech Bangkok klesal o deset centimetrů ročně. Toto tempo se od té doby díky vládním opatřením na kontrolu odčerpávání podzemních vod údajně podařilo snížit na centimetr za rok. Světová banka přesto předpovídá, že riziko záplav v Bangkoku vzroste do roku 2050 čtyřnásobně.

Bangkok, záplavyBangkok, záplavy | CTK

Nebylo by lepší celý Bangkok přesunout? Ptají se klimatologové

Dalším důvodem, proč povodně tak tvrdě doléhají na stále rozrůstající se město, je podle vědců právě rychlá urbanizace. „Jak se oblast, která potřebuje ochranu před povodněmi, zvětšuje a zastavuje, voda má stále méně možností, kam se rozlít,“ vysvětlil francouzský vodohospodář Francois Molle. „Bangkok nakonec skončí pod vodou. Otázkou zůstává kdy,“ přednesl Molle katastrofický scénář.

Podle expertů thajské úřady musejí nyní co nejrychleji vyřešit využívání půdy v Bangkoku a zvážit přemístění továren a průmyslových komplexů do bezpečnějších oblastí. Anebo přesunout celé město.

„Pokud obyvatelé metropole chtějí být v suchu 24 hodin denně celých 365 dnů v roce, bylo by možná vhodné vybudovat úplně nové město,“ uvedl Anond Snidvongs. V naší zemi existují oblasti, kde lze vystavět zcela suché, nové město,“ dodal.