Zbrojovka General Dynamic koupí konkurenta. Utratí miliardy dolarů

General Dynamics

General Dynamics Zdroj: profimedia.cz

Americká zbrojovka General Dynamics koupí za 6,8 miliardy dolarů (zhruba 141 miliard korun) menšího konkurenta CSRA. Firma, která spolupracuje s ministerstvem obrany Spojených států, tajnými službami a federálními civilními službami, uvedla, že chce posílit svou divizi informačních technologií. Reaguje také na navýšení výdajů na obranu za vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pentagon má z federálního rozpočtu na letošní rok dostat 700 miliard dolarů. To je o 94 miliard dolarů na vojenské účely více než loni a největší meziroční nárůst od roku 2003. Tehdy došlo k navýšení o 26,6 procenta kvůli bojům v Afghánistánu, invazi do Iráku a nárůstu výdajů na obranu v souvislosti s útoky z 11. září. Příští rok se náklady na obranu mají vyšplhat až na 716 miliard dolarů.

Tržby General Dynamics činily v uplynulém roce 31,35 miliardy dolarů. CSRA utržila za fiskální rok, který skončil 31. března, 4,99 miliardy dolarů, uvedla agentura AP.

General Dynamics vyrábí mimo jiné tanky a americké vojenské lodě. Za akcii CSRA zaplatí 40,75 dolaru, což je o 32 procent více, než činil páteční závěr obchodování. Transakce má být podle agentury AP dokončena v první polovině tohoto roku.