Žebříček nejlepších whisky na světě: Do Top 5 se nedostala ani jedna ze Skotska

Prázdné sudy od whisky na dvoře největší skotské palírny White and MacKay

Prázdné sudy od whisky na dvoře největší skotské palírny White and MacKay

Když se řekne Skotsko, každému se určitě vybaví kilty, dudy a whisky. Třetí zmiňovaná proslulá komodita však údajně pomalu začíná ztrácet na lesku. Tvrdí to alespoň průvodce kvalitou tohoto alkoholického nápoje, Whisky Bible Jima Murrayho, podle kterého se tak poprvé v historii nedostala jakákoliv whisky vyrobená ve Skotsku do žebříčku Top 5 nejlepších whisky na světě.

Titul nejlepší whisky si v novém vydání průvodce Whisky Bible odnesla Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013, která získala 97,5 bodů ze stovky možných. Nápoje bylo však vyrobeno pouze 18 tisíc lahví a jejich cena začíná na 160 dolarech za kus.

Aby toho pro Skotskou hrdost nebylo málo, do zmíněné pětice nejlepších se jako jediná v Evropě vyrobená whisky probojovala ta z Anglie.

Jak to u „chuťových kritik“ zpravidla bývá, odpůrci (letos bylo nejvíce slyšet samozřejmě Skoty) se však jízlivě v diskusích pod řadou článků o tomto žebříčku ptají: „Kdo platí pana Murrayho?“ anebo „Proč vůbec máme brát na vědomí chutě jednoho jediného člověka a z toho něco vyvozovat?“.