Zelené dotace Němcům opět zdraží elektřinu

solární energie

solární energie

Německé domácnosti budou za elektřinu platit zas o něco více. Cenu elektřiny v Německu zvedá podpora „čisté“ energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. Německým spotřebitelům přitom politici slibovali, že přechod na obnovitelné zdroje nebude znamenat drahý proud.

Ke každé spotřebované kilowatthodině připlácí německé domácnosti ještě ekologický doplatek ve výši 3,53 centů. Tento solidární příplatek je stanovený zákonem o obnovitelných energiích (EEG) a platí ho v Německu všichni daňoví poplatníci.

Peníze vybrané pomocí těchto poplatků EEG jsou určené k podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů – větrníků, solárních elektráren nebo spaloven biomasy. A právě tento doplatek by se měl od prvního ledna 2012 zvýšit, zjistil deník Financial Times Deutschland. „Dojde k mírnému zvýšení,“ řekl FTD zástupce provozovatelů přenosových sítí. O kolik - to bude zveřejněno až v pátek. Podle odhadů německých médií doplatek stoupne zhruba na 3,8 centů za kilowatthodinu, tedy zhruba o 12 eur za rok.

Zklamání z ekologie

Pro německé spotřebitele je to citelné zklamání a částečně také vystřízlivění z euforie, kterou na jaře vyvolal „jaderný exit“. Když totiž Německo vyhlašovalo zavření svých jaderných elektráren, ministr ekologie Norbert Röttgen sliboval, že to nepřinese další zdražení elektřiny.

Zvyšování příspěvku na obnovitelné energie je v Německu - ostatně stejně jako v Česku –politicky citlivé téma. V loňském roce totiž tento doplatek stoupl z 2 centů na 3,53 centů, tedy o 70 procent. Ministerstvo tehdy veřejnost uklidňovalo, že se situace časem uklidní a reálně se doplatek opět sníží a zastaví se kolem 2,7 centů za kilowatthodinu. Teď ale vše nasvědčuje dalšímu zvyšování ekologických dotací z kapsy daňových poplatníků. Důvod? Ve fondu, do kterého tečou peníze vybrané na EEG, chybí asi miliarda eur.

V zeleném fondu chybí peníze

Provozovatelé německých sítí jsou povinni vykupovat proud vyrobený v solárních farmách a větrných elektrárnách přednostně před proudem z elektráren, které vyrábějí elektřinu z fosilních paliv. Na výkup tohoto proudu se používají mimo jiné peníze z EEG.

V tomto fondu vloni chybělo 1,294 miliardy eur, proto byl příspěvek zvýšen. Letos ve fondu chybí 711 milionů eur, ukazují údaje z konce září. Může za to částečně slunečné jaro i podzim, kdy solární elektrárny produkovaly hodně proudu, píší německá média. Dalším důvodem je také to, že od přispívání do EEG je osvobozováno čím dál více velkých firem. Terčem kritiky se v Německu stále více stává hlavně solární energie.

Nezatracujte zelenou energii!

„Není to prodělečný byznys, ale investice do budoucnosti,“ obhajoval čistou energii pro týdeník agenturu DPA prezident Spolkového úřadu pro životní prostředí (UBA) Jochen Flasbarth. Připomněl, že odvětví obnovitelných zdrojů vytvořilo na 360 tisíc pracovních míst – a to především v bývalém východním Německu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.