Fotovoltaika je na vzestupu - světová produkce loni stoupla dvojnásobně

ilustrační foto

ilustrační foto

Solární energetika není na vzestupu jen v Česku, ale i celosvětově. Podle dnes představené zprávy unijního Společného výzkumného střediska (JRC) je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě. Loni se jeho produkce více než zdvojnásobila a dosáhla 23,5 gigawattu instalovaného výkonu. To je více než 500násobně víc než v roce 1990.

K atraktivitě výroby elektřiny ze solární energie podle zprávy JRC přispívá životnost technologií, která činí nejméně 25 let, i růst cen elektřiny.

Loni přibylo na světě velké množství solárních zařízení a instalovaná kapacita se zvýšila o 17 až 19 gigawattů. Významnou měrou se na tom podílel růst v Evropě. Zařízení v Evropě podle JRC na konci loňska produkovala přes 70 procent elektřiny ze solární energie.

V Česku podle výroční zprávy Energetického regulačního úřadu loni vzniklo přes 6000 solárních elektráren a jejich výkon vzrostl od začátku loňského roku o 1500 megawatt na 1958 MW.

V důsledku rozvoje solárních elektráren hrozilo letos výrazné zdražení elektřiny, vláda proto přistoupila na sérii opatření, která růst cen omezila na průměrných zhruba pět procent. Jedno z těchto opatření tvoří také 26procentní daň za výrobu solární energie, kvůli které se nyní desítky investorů chtějí se státem soudit.

O rozvoji solární energetiky nyní uvažuje také například Řecko. Ve svém rozmáchlém plánu počítá mimo jiné s tím, že se do poloviny století stane předním výrobcem a vývozcem solární energie v Evropě. Těžce zadlužené Řecko na něj ale musí sehnat v zahraničí investice až 20 miliard eur (490 miliard Kč). O „projektu Helios“ dnes na energetické konferenci v Hamburku hovořil řecký ministr energetiky Jorgos Papakonstantinu.