Zeman: Jaceňuk je „premiér války“, nechce mírové řešení

Miloš Zeman během vánočního projevu (26. prosince 2014)

Miloš Zeman během vánočního projevu (26. prosince 2014) Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Právo označil předsedu ukrajinské vlády Arsenije Jaceňuka spíše za „premiéra války“. Podle něj nechce mírové řešení situace na Ukrajině, které navrhuje Evropská komise.

Nynější konflikt na Ukrajině považuje Zeman za občanskou válku. „Zatímco prezident Porošenko může být člověkem míru, tak soudě podle některých výroků premiéra Jaceňuka se domnívám, že je to spíše premiér války, protože nechce mírové řešení, které doporučuje celá Evropská komise, ale chce tento problém rozhodnout silou,“ tvrdí Zeman.

Loňské svržení prezidenta Viktora Janukovyče Zeman s poukazem na vysokou míru korupce v zemi nepovažuje za demokratickou revoluci.

Pussy Riot by ve středověku upálili

Zeman se opět vyjádřil také k dívčí punkové skupině Pussy Riot. „Chrám Krista Spasitele, který nechal zbořit Stalin a který byl nedávno znovu postaven, je symbolické místo pro dominantní pravoslavnou církev. Čili je to něco jako rouhání. Ve středověku by je upálili, nyní dostaly dva roky na Sibiři,“ tvrdí Zeman. Jak podotkl, kdyby dívky protestovaly v mešitě, živé by z ní nevyšly.

Zeman pojede do Ruska
Prezident Miloš Zeman letos nejméně jednou poletí do Ruska. V květnu pojede do Moskvy na oslavy výročí konce 2. světové války, uvedly ParlamentníListy.cz s odkazem na Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Dostal také další pozvání k bilaterální návštěvě Ruska, která by se mohla uskutečnit na podzim. Toto pozvání prý ale zatím nepřijal.
Zeman, který je svými kritiky pranýřován za vstřícný postoj k režimu Vladimira Putina mimo jiné v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, se chce zúčastnit v Rusku oslav Dne vítězství, na které byl pozván spolu s dalšími státníky.
„Pan prezident obdržel pozvánku na oslavy 70. výročí Dne vítězství, které se konají 9. května 2015 v Moskvě. Pan prezident toto pozvání přijal, stejně jako tomu bylo loni u příležitosti oslav vylodění v Normandii,“ uvedl Ovčáček.