Zeman: Pochybuji, že Jaceňuk usiluje o mír na východě Ukrajiny

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Český prezident Miloš Zeman má pochyby o tom, že ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk napomáhá realizaci minských mírových dohod. Český prezident to řekl v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS před svou nadcházející cestou do Moskvy. Prezident Petro Porošenko se naopak podle Zemana snaží mírová ujednání plnit.

„Minské dohody jsou účastníci (ukrajinského) konfliktu povinni plnit. Domnívám se, že prezident Porošenko se to snaží dělat, ale mám jisté pochyby o tom, že stejnou snahu projevuje ukrajinský premiér Jaceňuk,“ řekl Zeman, který je na návštěvě v Moskvě očekáván 8. a 9. května.

Nedůvěru v ukrajinského premiéra, jehož nekompromisní názory na podíl Ruska na ukrajinské krizi vyvolávají pravidelné protesty Moskvy, český prezident dal najevo už letos v lednu. V rozhovoru pro deník Právo tehdy označil předsedu ukrajinské vlády za „premiéra války“, zatímco Porošenko je podle něj „prezidentem míru“.

Zeman v rozhovoru pro TASS komentoval i protiruské sankce Západu, které podle něj musejí být zrušeny, protože jen zesilují napětí a nenapomáhají uklidnění situace. „Sankce jsou nejen neúčinné, ale naopak kontraproduktivní. Zesilují napětí místo toho, aby přispěly k uvolnění,“ prohlásil český prezident a dodal, že stejného mínění jsou slovenský premiér Robert Fico a maďarský premiér Viktor Orbán.

V Moskvě bude, na přehlídce ne

Zeman se má sejít s Ficem v sobotu v Moskvě v době, kdy na Rudém náměstí budou pochodovat ruské jednotky na počest 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Prezident jako jeden z mála evropských státníků hodlá do ruské metropole na oslavy přijet, vojenské přehlídce ale přihlížet nebude.

Zeman v rozhovoru pro agenturu TASS vyjádřil lítost, že konflikt na Ukrajině vedl k odkladu plánů na zavedení bezvízového styku mezi EU a Ruskem. „Během summitů EU a Ruska nabyla tato otázka konkrétních obrysů, ale jednání bylo kvůli ukrajinskému konfliktu bohužel zmrazeno. Jsem pevně přesvědčen, že bude znovu pokračovat,“ citoval TASS českého prezidenta.

Zeman se ruské agentuře svěřil i se svým přesvědčením, že Rusko se v budoucnu stane členem EU. „Proces sjednocení bude realizován v horizontu dvaceti let,“ řekl.