Židé v Evropě mají dostat zbraně k sebeobraně, tvrdí vlivný rabín

Židé

Židé Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Charles Roffey via Flickr

Vlivný evropský rabín Menachem Margolin se domnívá, že by Židé v Evropě měli dostat zbraně a výcvik, aby mohli sami bránit své komunity proti teroristům. Margolin, který stojí v čele Evropského židovského svazu, se v této věci obrátil na ministry vnitra zemí Evropské unie a požádal je, aby prosadili náležitou legislativu, napsal dnes britský list The Times.

„Židé se necítí být v bezpečí,“ sdělil Margolin. Zbraně by podle něj měli dostat vybraní členové židovských obcí a institucí. „Budeme podléhat úřadům, bude to naprosto pod kontrolou a vedeno zcela profesionálně,“ tvrdí rabín, který sídlí v Bruselu.

Vyslovil se v reakci na atentáty, při nichž minulý týden ve Francii tři útočníci zabili 17 lidí, mezi nimiž byli čtyři Židé. Ve Francii ožila debata o narůstajícím antisemitismu.

Odjezd do Izraele není řešení

Margolin kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který po útocích pozval francouzské Židy, aby přesídlili do Izraele. „To není řešení antisemitských útoků. Každá taková izraelská kampaň oslabuje a poškozuje židovské komunity, které mají právo žít v bezpečí, ať jsou kdekoli,“ sdělil rabín.

The Times napsal, že izraelský prezident Reuven Rivlin se k Netanjahuovi nepřidal a omezil se na výzvu, aby Francie Židy na svém území chránila. Prohlásil také, že by neměli být nuceni vystěhovat se kvůli tomu, že mají strach.

Příslušníci francouzského židovského společenství se ve velkém počtu do Izraele stěhují už delší dobu. V roce 2013 jich bylo sedm tisíc a loni o imigraci usilovalo pět tisíc dalších.

Izrael je váš domov, sdělil Netanjahu

„Izrael je nejenom místo, k němuž se obracíte při modlitbách, ale také váš domov,“ sdělil Netanjahu na návštěvě Paříže po atentátech. Bývalý ministr financí Jair Lapid řekl ještě lakoničtěji: „Pro Židy existuje jediné místo - Izrael.“

V Izraeli se považuje ovzduší ve Francii dlouhodobě za antisemitské. Současná situace připomenula francouzsko-izraelský spor z roku 2004. Tehdejší izraelský premiér Ariel Šaron vyzval francouzské Židy, aby z důvodů vlastní bezpečnosti emigrovali do Izraele. Jacques Chirac, který byl v té době prezidentem Francie, pak prohlásil, že Šaron není ve Francii vítán, dokud svá slova nevysvětlí.

Valls: Francie bez Židů už nebude Francie

Francouzští politici nesli nelibě Netanjahuova slova i tentokrát. Prezident François Hollande v neděli s předstihem odešel z pařížské synagogy, aby nemusel poslouchat Netanjahuovu výzvu k Židům. Premiér Manuel Valls dal nelibost jasně najevo, když řekl, že „Francie bez Židů už nebude Francie“.

The Times ale připomíná, že židé nejsou jedinou skupinou obyvatel, která z Francie odchází. V cizině podle jedné loňské studie žije na 2,5 milionu Francouzů, které vyhání hlavně nedostatek pracovních příležitostí doma.