Zklamání pro Putina: Lukašenko nechce na svém území ruskou základnu

Putin, Lukašenko

Putin, Lukašenko Zdroj: ctk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes popřel, že by vedl s Moskvou jednání o zřízení ruské letecké základny na běloruském území. Při předvolební cestě do okolí Minsku novinářům řekl, že "základnu dnes nepotřebujeme, tím méně leteckou". Návrh ruského velení vybudovat leteckou základnu v Bělorusku nedávno veřejně podpořil ruský prezident Vladimir Putin.

„Základnu dnes nepotřebujeme, tím méně leteckou. Co potřebujeme, jsou jednotlivé druhy zbraní, o čemž jsem otevřeně řekl Putinovi a ještě předtím (ruskému premiéru) Dmitriji Medveděvovi,“ citovala Lukašenka běloruská státní agentura BelTA.

Lukašenko se v besedě s novináři nebývale ostře obořil na ruského spojence. „Udivuje mě a dokonce i pobuřuje a uráží, že Rusové mohli takovou informaci vypustit do médií. Možná se bojí, že skutečně odejdeme na Západ a chtějí zpochybnit, že (se západními státy) chceme normalizovat styky?“ prohlásil běloruský vůdce.

Spojenecké svazky s Ruskem ale přesto podle Lukašenka platí. „Uzavřeli jsme smlouvu, Rusko spolu s námi odpovídá za obranu západním směrem. Nestojíme proti NATO sami, ale s Ruskou federací,“ poznamenal a prozradil, že „existuje dokonce konkrétní plán pro případ války“. Je ale podle prezidenta „absolutně tajný“.

Překvapivé odmítnutí

Odmítavý postoj běloruského prezidenta je překvapivý. Komentátoři se přikláněli k názoru, že s ruským návrhem bude muset Minsk souhlasit vzhledem k tomu, že běloruská vláda je závislá na levných energetických dodávkách z Ruska. Obě země navíc spojuje svazová smlouva a společná vojenská doktrína, jejíž součástí je i společná ochrana vzdušného prostoru.

Plán ruského velení na vybudování letecké základny v Bělorusku Putin veřejně podpořil v polovině září. Pověřil tehdy ministerstva obrany a zahraničí, aby o tom sjednala dohodu se svými běloruskými protějšky. O tom, že by jednání začalo, se zatím neobjevily žádné zprávy.

S myšlenkou vybudování vlastní základny v Bělorusku přišel už v roce 2013 ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Základna se měla podle dřívějších informací vybudovat ve městě Lida asi 50 kilometrů jižně od běloruských hranic s Litvou a měl tam být umístěn celý ruský letecký pluk, který má zhruba 60 strojů. Rusko už má v Bělorusku radarovou stanici a komunikační centrum pro námořní síly a jeho letadla využívají běloruské základny.

V Bělorusku se budou v neděli konat prezidentské volby, v nichž je Lukašenko velkým favoritem. Pokud podle předpokladů zvítězí, získá nejvyšší státní post už popáté.