Zmírní se napětí? Turci prý kvůli Rusku zastavili útoky v Sýrii

Bombardování v Sýrii

Bombardování v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Turecko pozastavilo letecké útoky na Islámský stát v Sýrii, aby se vyhnulo dalším konfliktům s Ruskem. Napsal to dnes s odvoláním na diplomatické zdroje turecký list Hürriyet. Moskva prý po dohodě s Ankarou nebude operovat u syrsko-tureckých hranic. Turecká vláda na informaci nereagovala, posléze zprávu o pozastavení náletů agentuře AFP dementoval turecký představitel, který si však přál zůstat v anonymitě. Dohodu Moskvy s Ankarou ihned popřel mluvčí Kremlu.

Oba státy se dostaly do prudkého sporu po úterním incidentu na turecko-syrské hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bombardér Su-24. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Vztahy obou zemí se ocitly na bodu mrazu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes Moskvu varoval, aby si „nezahrávala s ohněm“. Za „nepřijatelné“ označil tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Ankara od radikálního hnutí Islámský stát (IS) nakupuje ropu. Spojené státy podle něj naopak mají důkazy, že ruské firmy a IS prodávají ropu syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

Turecko si podle Erdogana ale nepřeje špatné vztahy s Ruskem. S Putinem se prý turecký prezident možná sejde už v pondělí na okraj zahájení klimatického summitu OSN v Paříži.

Nálety bez omezení

Podle listu Hürriyet se nyní oba státy dohodly, že budou ve vzájemných vztazích postupovat obezřetně, než se situace uklidní a přiblíží normálu. Turecko nebude „dočasně“ bombardovat pozice Islámského státu v Sýrii a Moskva na oplátku zastaví útoky na syrskou opozici operující u tureckých hranic.

Turecká vláda podle agentury AFP zatím informaci tureckého listu nijak nekomentovala. Posléze reagoval alespoň nejmenovaný turecký představitel. „Naše politika zůstává nezměněna a tato tvrzení (o pozastavení náletů) jsou tudíž nesprávná. Turecko zůstává plně zapojeno do boje proti Islámskému státu,“ řekl. „O naší účasti v náletech rozhodujeme jedině my sami a naši spojenci,“ dodal.

Kremelský mluvčí Dmitri Peskov dnes novinářům řekl, že ruské letectvo pokračuje v náletech „bez omezení“. Ruská armáda podle Peskova s tureckými partnery nejedná, veškeré kontakty po vojenské linii byly po úterním incidentu zastaveny.

Ve čtvrtek Moskva oznámila, že do dvou dnů by měla vláda vypracovat návrh protitureckých sankcí, jež se mají týkat obchodu, společných investičních projektů a fungování tureckých firem v Rusku. Poslední slovo bude mít v otázce sankcí prezident Vladimir Putin.