Zrušme poplatek za roaming, žádá evropská komisařka Kroesová

Neelie Kroes reguluje mobilní operátory, chce vymýtit roaming v Evropské unii, stojí za ballot screenem a ráda by hlídala internet.

Neelie Kroes reguluje mobilní operátory, chce vymýtit roaming v Evropské unii, stojí za ballot screenem a ráda by hlídala internet.

Nejvyšší evropský regulátor, eurokomisařka Neelie Kroesová, chce zrušit poplatek za volání ze zahraničí. Evropa by měla mít jeden společný telekomunikační trh, řekla Kroesová ve čtvrtek ve svém projevu v Evropském parlamentu. Kroesová si přeje vznik „panevropských operátorů, kteří lidem umožní využít výhody trhu bez hranic“. Společný trh také zvýší investice do kvality sítí, míní komisařka.

Nejen Kroesová má totiž obavu, že Evropa začíná v kvalitě a rychlosti širokopásmového připojení a mobilních sítí čím dál tím víc zaostávat za Spojenými státy, nemluvě o Japonsku a Jižní Koreji. Evropané se fvšak mohou utěšovat tím, že za telekomunikační služby platí nižší ceny.

Evropští operátoři jako Telefonica, Vodafone a France Telecom regulátory často kritizují, že jim svými zákony hází klacky pod nohy a brání v investicích. Skeptičtí jsou i v případě současného plánu Kroesové. Operátoři se obávají, že po slovech nebudou následovat činy.

Kroesové tým, který už na reformě pracuje asi tři měsíce, připravuje méně radikální změny, než by si operátoři přáli. Klíčová myšlenka, že 27 národních regulátorů vystřídá jeden centrální, byla z reformy vypuštěna. Stejně tak nápad zavést panevropské licence místo národních licencí prodávaných jednotlivými vládami.

Kroesové plán rovněž nepočítá s povolením slučování menších podniků do velkých firem, které by mohly investovat do mobilních nebo pevných sítí, které rychlejší přenos umožňují. O pravidlech slučování totiž rozhoduje antimonopolní úřad vedený Joaquinem Almuniou a ten konsolidaci operátorů smetl ze stolu.

Důvodem, proč jsou návrhy Kroesové mnohem skromnější, než se čekalo, je kromě obav z centralizace také nedostatek času. Volby do Evropského parlemntu se konají v květnu 2014. Krátce poté vyprší mandát stávajících komisařů, včetně toho Kroesové.

Hlavně to stihnout

Kroesová je také pod tlakem, že mít musí jasné návrhy hotové do října, kdy se sejdou hlavy členských států, aby o telekomunikačních změnách společně diskutovaly. „Věřím, že balík zákonů může začít platit někdy kolem velikonoc v roce 2015,“ řekla Kroesová parlamentu.

Sdružení evropských operátorů ETNO ve středu uvedlo, že k vytvoření jednotného trhu bude potřeba kompletní revize telekomunikační legislativy. „ETNO věří, že jednotný trh by měl vzniknout nikoli dodatečnými regulacemi, ale tržními silami,“ uvedli operátoři ve svém stanovisku, které cituje agentura Reuters..

Podle informovaných zdrojů má balíček Kroesové obsahovat návrh na zrušení roamingu a na uzákonění neutrality internetu. Tou je myšleno, že operátoři nesmějí blokovat konkurenční internetové služby jako je Skype. Operátoři nejspíš budou proti těmto snahám protestovat.

Petr Koubský: Co napřed dodělat 3G síť a až pak zkoušet 5G