Zrychlit a zjednodušit. Juncker volá po změnách ve fungování Evropské unie

Jean Claude Jucker

Jean Claude Jucker Zdroj: ČTK

Evropská unie musí podle šéfa Komise Jeana-Claudea Junckera rozhodovat rychleji a jednodušeji, aby mohla dělat světovou politiku. V otázkách zahraniční politiky by podle něj neměla být v Evropské radě potřeba jednomyslnost. Juncker to dnes řekl na mnichovské bezpečnostní konferenci.

"Není možné, že musíme vždy rozhodovat jednomyslně v otázkách bezpečnosti a zahraniční politiky," nechal se slyšet Juncker. "Stále znovu zjišťujeme, že konsenzuálních jednomyslných rozhodnutí nejsme schopni," zdůvodnil své přesvědčení. Týká se to podle něj tak odlišných otázek jako jsou lidská práva v Číně nebo postoj k Jeruzalému jako hlavnímu městu Izraele.

Je podle něj jasné, že například v otázkách vysílání vojáků, bude vždy třeba jednomyslného rozhodnutí, v řadě dalších oblastí ale není nutné. Měnit evropské smlouvy kvůli tomu podle Junckera není třeba, stačí rozhodnutí Evropské rady.

Podobně se ve čtvrtek na konferenci vyjádřila také německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. I ona se vyslovila pro většinové rozhodování v zahraničněpolitických otázkách.

Juncker dnes také vyzval k větší emancipaci Evropy ve vojenské oblasti. Neměla by ale být zaměřena proti NATO nebo USA, míní.

Za významné Juncker považuje nabídnout členství v EU státům západního Balkánu. Podmínkou je ale vyřešení jejich hraničních sporů. "Vidíme tam mnoho hraničních sporů, které musejí být vyřešeny, než můžeme udělat další krok," řekl šéf Evropské komise.

Juncker je zklamán sporem mezi Chorvatskem a Slovinskem, který podle něj tyto dva státy před vstupem do EU neřešily. V případě dalších možných států EU se taková situace nesmí opakovat, zdůraznil.