Po volbách nastane chaos, odhaduje politolog

Bohumil Doležal

Bohumil Doležal Zdroj: E15 Anna Vackova

Předčasné volby nic dobrého nepřinesou, odhaduje politolog a publicista Bohumil Doležal. Ten si myslí, že zemi čeká stejný chaos, jaký byl na politické scéně dosud, i proto, že nová Poslanecká sněmovna bude roztříštěná. „A to je ještě ta lepší varianta. Horší a podle mne mnohem reálnější prognóza je ta, že v kombinaci s chaosem nastane velmi výrazný posun k nedemokratickému způsobu vládnutí,“ řekl Doležal v rozhovoru pro deník E15.

A jak by mohlo vypadat vládní uspořádání? Podle Doležala vznikne jakési neformální souručenství, do něhož bude patřit ČSSD vedená Michalem Haškem, komunisté a možná i ANO Andreje Babiše. „V každém případě se socialistům takové vládnutí začne brzy zajídat. Tentokrát to budou mít opravdu těžké,“ dodal politolog.

Zároveň nelze vyloučit, že Lidový dům zaznamená podobně hubený výsledek jako v roce 2010. „To by byla dobrá zpráva pro jednoho jediného člověka v této republice a tím je Miloš Zeman, který se stane určitou kombinací Borise Jelcina a Vladimira Putina,“ konstatoval.

Bohumil Doležal: Široce rozkročen na všechny strany