Volby 2013: Bílé pláště, vzpěrač či otec slušovického zázraku. Vyberte si

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro MArtin Pinkas

Jaký je ideální uchazeč o mandát poslance? Měl by mít bílý plášť, nebo medaile ze sportovních klání, dojímat milovníky divadla a filmu, či válet na saxofon? Mix na kandidátkách ukázal i tentokrát míru vkusu jednotlivých partají.

Politická ústředí často spoléhají na lékaře, jejichž výhodou je důvěryhodnost a to, že pomocí takzvaného kroužkování bodují i ze zadních pozic kandidátek. Tak jako v roce 2010 jich nejvíce nasadila TOP 09, například v Brně Roma Kostřicu a na Královéhradecku exministra zdravotnictví, radiologa Leoše Hegera.

S některými z nich, jako je Patricie Kotalíková nebo Aleš Roztočil, už však letos strana počítat nemůže. Především díky sesterskému hnutí Starostové nabízí TOP 09 i řadu komunálních politiků.

Na bílé pláště nezapomněla ani ODS. Bývalý pražský primátor, porodník Bohuslav Svoboda měl být původně na konci kandidátky právě jako lákadlo pro ty, kteří kroužkují. Nakonec se prosadil na druhé místo.

Doktor nahrazuje faráře

„Dříve se chodilo do kostela, kde si lidé mohli postěžovat. Nyní je ordinace lékaře jedním z míst, kde se vám pacienti svěří naprosto otevřeně prakticky se vším včetně svých politických názorů, protože vám důvěřují,“ řekl Svoboda.

Jestli důvěra v lékaře platí za všech okolností, ukáže výsledek voleb v Jihočeském kraji, kde barvy občanských demokratů hájí její úřadující šéf, anesteziolog Martin Kuba.

Bodují i sportovci

I na kandidátkách ODS jsou nyní mnohem častěji než dříve zastoupeni představitelé samospráv. Vedle lékařů bodují i úspěšní sportovci. Letos jich nejvíce získaly uskupení Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a Strana práv občanů zemanovci. Vsadila na ně i Dělnická strana sociální spravedlnosti, konkrétně na olympijského vítěze ve vzpírání z Moskvy Otu Zarembu.

Další v pořadí jsou umělci, novináři a podnikatelé. S asi nejznámějšími jmény přišla SPOZ a ANO Andreje Babiše. Zatímco zemanovci spoléhají na Daniela Hůlku, Felixe Slováčka či otce slušovického zázraku Františka Čubu, babišovci na Martina Stropnického nebo Martina Komárka.