Problém s dopravou v New Yorku mohou v budoucnu vyřešit sdílená autonomní auta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Autonomní a sdílené vozy by ulehčily dopravu v New Yorku a celkově zlepšily životní prostředí. Takový je závěr vědeckého výzkumu v časopisu Nature. Snížil by se také počet všech vozidel jezdících po městě. 

Skupina výzkumníků z MIT, která se už v minulosti zabývala optimalizací sdílení vozů (car-sharing), publikovala článek (PDF) v časopisu Nature, ve kterém popisuje svůj model optimalizace organizace taxi dopravy v New Yorku, konkrétně na Manhattanu.

Optimalizace je zlatý důl každé pokročilé taxi služby v obrovském městě, lepší organizace totiž pochopitelně snižuje náklady – na ulicích může být méně vozů, méně prostojů a rychlejší reakce na zákazníky.

Výzkumníci tedy vytvořili kompletní model a spočítali, že s jejich algoritmy by New York potřeboval o celých 30 % méně taxíků než dnes. Ještě zajímavější je však výstup, kdy do své analýzy zapojili předpoklad, že by všechny vozy v New Yorku byly autonomní a sdílené – o jízdu by se tedy staral software, a veškerá doprava by byla počítačově koordinovaná.

Výsledek? New Yorky by stačilo pouze 50 % současných vozů a každodenní zácpy by se staly minulostí! Není však pravděpodobné, že by mělo v dohledné budoucnosti s plně automatizovanou dopravou kdy dojít – leda snad že by státy začaly za pár desítek let silně penalizovat hloupé automobily stejně jako dnes ty, které nesplňují třeba emisní normy.


Další zajímavé články najdete na webu vtm.zive.cz >>>