Do budějovické Solnice proudí pivo unikátním pivovodem

Video placeholde

Historicky cenná českobudějovická budova městské sýpky z roku 1531 sloužila během staletí jako skladiště zbraní i soli. V současné době se po náročné rekonstrukci stala domovem stylové restaurace, ve které se čepuje lokální řemeslné pivo.

 

Ačkoli pivovar Solnice měl původně sídlit ve stejném objektu, z prostorových důvodů mu bylo nutné najít samostatný objekt. Varna a sklep se tak nachází v několik desítek metrů vzdáleném domě. Investor projektu, firma Sinop, která se zabývá výrobou chladící a výčepní techniky, se rozhodl vyřešit transport piva unikátním způsobem – mezi sklepem a výčepem byl vybudovaný pivovod, který prochází pod dlažbou Piaristického náměstí. Díky němu je zaručený nejen dostatečný přísun piva, ale i jeho naprostá čerstvost, říká hrdě zástupce investora a správce pivovaru Radim Šimeček.

I v dalších věcech se Solnice hrdě hlásí k tradicím. Varně vládne legenda českého pivovarnictví Ivan Dufek, který se řemeslu věnuje už půl století a odejít do důchodu se nechystá: „V penzi jsem byl a nejde to,“ usmívá se čerstvý člen Síně slávy českého pivovarství a sladařství, zatímco prosklenou varnou se nese krásná vůně chmelovaru. Jeho piva jsou převážně spodně kvašená, tradiční, stylově čistá a velice chutná.

Při prohlídce varny i restaurace je zároveň třeba ocenit, s jakou citlivostí se investor chová k historickým budovám. Nejen že zachránil unikátní Solnici, ale i domě, kde sídlí pivovar, zachoval všechny objevené historické prvky. Tekuté zlato, které proudí pod Piaristickým náměstím, jako by chutnalo o to lépe.