Oblečení slavných jako investice: Boty Jordana či šaty princezny Diany se prodávají za miliony

Tenisky Michaela Jordana se prodávají za balík.

Tenisky Michaela Jordana se prodávají za balík. Zdroj: Flickr.com

Typická rukavice Michaela Jacksona, kterou nosil během svého koncertního turné, se vydražila za 330 tisíc dolarů (přes 7 milionů korun).
Bílé šaty Marilyn Monroeové, které jí ve slavné scéně z filmu Slaměný vdovec zvedá vzduch z větráku,  vydražil neznámý kupec za 4,6 milionu dolarů (100 miliónů korun).
Tento ikonický svetr, kterým se princezna Diana chránila před paparazzi, se vydražil za 50 tisíc dolarů (milion korun).
Průhledné šaty Kate Middletonové, které měla na sobě v roce 2002 na módní přehlídce, se vydražily za 125 tisíc dolarů (2,7 milionu korun).
Za kalhotky královny Viktorie někdo zaplatil 12 tisíc liber (356 tisíc korun).
47
Fotogalerie

Pár používaných tenisek Michaela Jordana za 14 milionů či obnošené šaty princezny Diany za osm. Dražby oblečení a osobních věcí celebrit jsou výhodný byznys a nabývají na popularitě. Jaké další „kusy látky“ se v poslední době vydražily za zajímavé sumy? Překvapí například kalhotky královny Viktorie. 

Od smrti princezny Diany sice už uplynulo skoro 24 let, její osobní věci jdou ale stále na dračku. Např. šaty z legendárního tance s Johnem Travoltou se vydražily za 360 tisíc dolarů (skoro 8 milionů korun). Zájem byl však i o méně slavnostní kousek - ikonický svetr, kterým se princezna Diana chránila před paparazzi, se třeba vydražil za 50 tisíc dolarů (milion korun). 

A že oblečení slavných s přibývajícími roky neztrácí na atraktivitě ukazuje i příklad Marilyn Monroeové. Její bílé šaty, které jí ve slavné scéně z filmu Slaměný vdovec (1955) zvedá vzduch z větráku metra, vydražil v roce 2011 neznámý kupec za 4,6 milionu dolarů (téměř sto milionů korun) a ty, ve kterých v roce 1962 zpívala prezidentu Johnu F. Kennedymu k narozeninám, se před pěti lety prodaly dokonce za 4,8 milionu dolarů (122 milionů korun). 

Na další vydražené oblečení celebrit se podívejte v galerii: