Akcie čínských firem prudce klesají kvůli obavám z amerických sankcí

Padající akcie

Padající akcie Zdroj: ČTK

Akcie čínských firem z odvětví zdravotní péče a vyspělých technologií dnes prudce klesly. Investoři tak zareagovali na zprávu britského listu Financial Times (FT), který s odkazem na své zdroje napsal, že Spojené státy chystají sankce na další čínské podniky. Týkat by se měly jak investic, tak exportu.

List FT dnes napsal, že na sankčním seznamu se ve čtvrtek ocitne i největší čínský výrobce komerčních bezpilotních letounů DJI Technology. Americké ministerstvo obchodu se ale podle zdrojů listu chystá sankcionovat i více než 20 čínských firem, z nichž některé patří mezi biotechnologické podniky. Zařadí je na seznam organizací, kterým nebudou moci dodávat svou produkci americké firmy.

Zpráva britského listu urychlila výprodej akcií čínských firem z odvětví zdravotní péče. Jejich hlavní index, který sleduje vývoj cen akcií těchto firem v pevninské Číně, odepsal 3,2 procenta. Širší index CSI 300 klesl o 0,87 procenta na 5005,90 bodu.

Do čeho investovat?

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Dopady spekulací o dalších sankcích jsou ale mnohem citelnější v Hongkongu. Dílčí index zdravotnických firem Hang Seng Healthcare tam odepsal 7,6 procenta.

Firmy ze zdravotnického sektoru čelily tlaku už kvůli tomu, že akcie čínské biotechnologické společnosti BeiGene při debutu na burze v Šanghaji prudce klesly. Dolehly na ně obavy, že úřady by mohly některým čínským firmám nařídit, aby své akcie stáhly z obchodování na burzách ve Spojených státech.

Zdroje FT tvrdí, že americké ministerstvo financí zařadí na černou listinu osm firem, včetně DJI. Ocitnout by se měly na seznamu firem, které spolupracují s čínskou armádou. Jde o jejich údajné zapojení do sledování muslimské menšiny Ujgurů, poznamenala agentura Reuters.

Američtí investoři mají zakázáno vlastnit podíly ve firmách z takového seznamu. Celkem je na něm teď zhruba 60 podniků.