Čína slibuje USA zpětný úder, Musk pokračuje ve výprodeji akcií Tesly

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Muskův výprodej 

Elon Musk pokračuje ve výprodeji akcií automobilky Tesla. Plní tak slib, který vzešel z twitterové ankety, ve níž jeho sledující rozhodli, aby jeden z nejbohatších lidí planety prodal 15 milionů akcií Tesly. V současné chvíli Musk prodal 12 milionů akcií, tři miliony tak scházejí do naplnění slibu. Prodej akcií mu do této chvíle vydělal 12,7 miliardy dolarů. Hodnota akcií Tesly od oznámení záměru oslabila o 21 procent, i tak ale celkově v letošním roce automobilka posílila o 37 procent. 

Zpětný úder Číny 

Americký prezident Joe Biden uvalil sankce na čínské jednotlivce a subjekty. Asijská mocnost je považuje za nesmyslné a slibuje zpětný úder. Americké sankce jsou odůvodněné porušováním lidských práv, kterého se Čína dopouští zejména vůči muslimské menšině Ujgurů. 

„Vyzýváme USA, aby neprodleně zrušily relevantní špatné rozhodnutí a přestaly zasahovat do vnitřních záležitostí Číny a poškozovat čínské zájmy,“ vyzval mluvčí čínského ministerstva zahraniční Wang Wenbin. Americké sankce mimo jiné zasáhly i společnost SenseTime, která se zabývá technologiemi na rozpoznávání obličejů pomocí umělé inteligence. V reakci na sankce SenseTime odložila svůj plánovaný vstup na honkongskou burzu. 

Z trhů a burz

Akcie oslabily

Americké akcie zahájily týden poklesem. Výrazně propadly akcie provozovatele výletních lodí Carnival a několika leteckých společností. Investoři se obávají dopadů nové varianty koronaviru omikron a vyhlížejí zasedání americké centrální banky (Fed). Zajímá je, jak rychle Fed ukončí nákupy dluhopisů a kdy začne příští rok zvyšovat sazby.

Dow Jonesův index odepsal 0,89 procenta a obchodování uzavřel na 35650,95 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,91 procenta na 4668,97 bodu, index Nasdaq Composite ztratil 1,39 procenta na 15.413,28 bodu.

Pfizer posiluje

Výrazně oslabily akcie související s cestovním ruchem. Rychle se šířící varianta má na svědomí přibližně 40 procent nakažených v Londýně a nejméně jedno úmrtí v Británii. Propadly akcie provozovatelů výletních lodí Norwegian Cruise Line (o 4,4 procenta), Carnival (o 4,9 procenta) a Royal Caribbean Cruises (o 4,4 procenta). Dílčí index leteckých společností klesl o více než dvě procenta.

Americká farmaceutická společnost Pfizer se dohodla na převzetí svého konkurenta Arena Pharmaceuticals, za kterého zaplatí 6,7 miliardy dolarů (přes 150 miliard korun). Akcie Pfizeru si připsaly 4,6 procenta, Arena Pharmaceuticals posílila o 80 procent.

Tweet dne

Kryptoměny mají jednu malou nevýhodu: když se přepíšete v desetinné čárce, může vás to stát statisíce až miliony. 

Stane se dnes

  • Europoslanci budou mít rozpravu k Aktu o digitálních trzích, který stanovuje pravidla pro chování velkých on-line platforem v EU.
  • Maďarská centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice. Očekává se, že hlavní úrokovou sazbu zvýší z 2,1 na 2,4 procenta.
  • Americká Sněmovna reprezentantů i Senát budou hlasovat o navýšení dluhového stropu, bez kterého hrozí, že USA už tento měsíc přestanou být schopny splácet své dluhy.
  • Americká centrální banka (Fed) zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.