Aktivita v čínských továrnách rostla nejrychleji za pět let. Blíží se zasedání Komunistické strany

Čína

Čína Zdroj: profimedia

továrna, Čína
Čína
Čína, ilustrační
Čína, ilustrační
Čína, ilustrační
7
Fotogalerie

Aktivita ve zpracovatelském sektoru Číny rostla v září nejrychleji od roku 2012. Továrny zvyšovaly výrobu díky silné poptávce a vysokým cenám. Výroba, počet nových objednávek a výstupní ceny rostly nejvíce za poslední rok a dále zrychlil stavební sektor. Zpráva, kterou zveřejnil čínský statistický úřad, zmírňuje obavy ze zpomalení čínské ekonomiky před důležitým politickým zasedáním.

Oficiální index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru, stoupl v září na 52,4 bodu ze srpnových 51,7 bodu a ocitl se nejvýše od srpna 2012. Index tak nadále zůstává nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali mírné snížení indexu.

"Zpracovatelský sektor si nadále udržuje stabilní trend růstu a tempo zrychluje," uvedl statistik Čao Čching-che. Poznamenal také, že zpráva ukázala, že se zlepšila domácí i zahraniční poptávka.

V polovině října se uskuteční sjezd Komunistické strany Číny, který se koná jednou za pět let. Na sjezdu se jmenují noví vůdci a jsou stanoveny hlavní politické a hospodářské programy vlády.

Čínský zpracovatelský průmysl hlásí nejvyšší zisky na několik let, hlavně díky výdajům vlády za infrastrukturu, silnému trhu s bydlením a oživení vývozu. Růst nákladů na suroviny a pokračující slabší výkon menších firem však naznačují, že některé zpracovatelské firmy se stále potýkají s problémy.

Nadšení také částečně brzdí samostatný soukromý průzkum indexu nákupních manažerů Caixin/Markit, který ukázal, že index pro zpracovatelský sektor v září klesl na 51 bodů z 51,6 bodu v srpnu. Důvodem byl nižší růst nových vývozních objednávek.