Akviziční apetit Gileadu neslábne. Za více než miliardu eur ovládne německou firmu MYR

Sídlo Gilead Sciences

Sídlo Gilead Sciences Zdroj: Reuters

Testování léku Remdesivir
Výrobce remdesiviru, společnost Gilead Sciences
Testování léku Remdesivir
Výroba remdesiviru
5
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences dnes oznámila, že za zhruba 1,15 miliardy eur (30,3 miliardy korun) koupí německou biotechnologickou firmu MYR. Získá tak přístup k léčbě těžké formy virové hepatitidy, napsala agentura Reuters. Dohoda zahrnuje možný budoucí bonus až 300 milionů eur.

Lék společnosti MYR Hepcludex v červenci podmínečně schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) k léčbě infekčního zánětu jater vyvolaného virem hepatitidy D u dospělých trpících cirhózou jater.

Německá společnost má v plánu podat žádost o schválení přípravku, který zamezuje proniknutí viru do jaterních buněk, ve Spojených státech v druhé polovině roku 2021.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Hepcludex označil za léčivý přípravek pro vzácné onemocnění (orphan drug) a průlomovou léčbu infekčního zánětu jater vyvolaného virem hepatitidy D. 

Gilead, která se v posledním roce proslavila zejména experimentálním lékem Remdesivir na COVID-19, v posledních měsících rozšiřovala také výrazně portfolio onkologických léků. V březnu podnik oznámil dohodu o převzetí firmy Forty Seven za 4,9 miliardy dolarů. V květnu se dohodl na uzavření desetileté dohody o spolupráci s firmou Arcus Biosciences a v červnu ohlásil nákup podílu ve firmě Pionyr Immunotherapeutics. V září pak oznámila, že koupí za 21 miliard dolarů (471 miliard korun) firmu Immunomedics.