Gilead se může stát předmětem největší fúze v dějinách farmaceutického průmyslu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Americké akcie čeká růst

Futures na tituly ze širšího indexu S&P 500 posilují o 0,2 procenta a značí další pokračování jeho růstu. V pátek S&P 500 uzavřel v zisku 2,6 procenta.

AstraZeneca se zajímá o převzetí Gileadu

Podle zdrojů agentury Bloomberg pomalu začala získávat obrysy fúze, která by byla největší v dějinách farmaceutického průmyslu. O společnost Gilead, jež mj. stojí za přípravkem remdesivir potenciálně účinným proti COVID-19, se neformálně zajímá britský výrobce léků AstraZeneca.

Britské aerolinie hrozí vládě žalobou

Společnosti EasyJet, Ryanair a British Airways se rázně ohradily proti přístupu britské vlády k cestovnímu ruchu v době koronaviru. Letecké firmy jí hrozí žalobou kvůli vyhlášení povinné dvoutýdenní karantény pro zahraniční turisty.

Náznak optimismu v Japonsku

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla méně, než se čekalo. Propadla se do recese, pokles však byl nižší, než počítal první rychlý odhad.

V celoročním přepočtu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta, rychlý odhad uváděl pokles 3,4 procenta. Za lepšími čísly stojí poptávka v soukromém sektoru.

Neobvykle stabilní bitcoin

Nejrozšířenější kryptoměnu charakterizují mimo jiné velké výkyvy její hodnoty, ty jsou ale už zhruba týden jen minimální. Kurz bitcoinu se pohybuje v rozmezí 9400 až 9800 dolarů. Před sedmi dny vystoupal až na 10300 dolarů, aby posléze ztratil šest procent během několika minut.