Gilead pokračuje v nákupech. Za půl bilionu ovládne firmu Immunomedics

Společnost Gilead Sciences.

Společnost Gilead Sciences. Zdroj: Reuters

Testování léku Remdesivir.
Sídlo Gilead Sciences.
AntiHIV. Lék Truvada americké Gilead Sciences brzdí množení virů.
4
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences koupí za 21 miliard dolarů (471 miliard korun) firmu Immunomedics. Získá tím přístup ke slibně se vyvíjejícímu přípravku, čímž si posílí divizi léků proti rakovině. Firmy to oznámily ve společném sdělení.

Společnost Gilead uvedla, že za jednu akcii Immunomedics nabízí 88 dolarů, což je o 108 procent více, než za kolik se akcie prodávaly v závěru pátečního obchodování na burze. Dohoda byla oznámena v neděli a dokončena by měla být v letošním čtvrtém čtvrtletí, sdělily firmy.

Podle dohody bude mít Gilead, která je z poslední doby známá zejména díky jejímu léku Remdesivir, který se používá v experimentální léčbě onemocnění Covid-19, přístup k několika léčivům společnosti Immunomedics. Týkat se to bude i léku Trodelvy, které Immunomedics vyvinula na léčbu agresivního a obtížně léčitelného typu rakoviny prsu. V dubnu lék schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA).

Gilead v posledních měsících rozšiřuje portfolio onkologických léků velmi výrazně. V březnu podnik oznámil dohodu o převzetí firmy Forty Seven za 4,9 miliardy dolarů. V květnu se dohodl na uzavření desetileté dohody o spolupráci s firmou Arcus Biosciences a v červnu ohlásil nákup podílu ve firmě Pionyr Immunotherapeutics.