Amazon oznámil největší propouštění v historii. Bez práce bude 18 tisíc lidí

Amazon se chystá redukovat 18 tisíc pracovních míst.

Amazon se chystá redukovat 18 tisíc pracovních míst. Zdroj: Reuters

Technologický gigant Amazon chystá největší propouštění v dosavadní historii společnosti. Generální ředitel Andy Jassy ve středu oznámil, že o místo přijde 18 tisíc zaměstnanců. Firma s propouštěním začala už v minulém roce, původně se ale mělo týkat jenom deseti tisíců pracovníků. Píše to Bloomberg.

Hrozba propouštění se nad Amazonem vznášela už dlouho, firma sama v minulosti přiznala, že během covidové pandemie přijala příliš mnoho nových zaměstnanců. Reaguje také na klesající poptávku zákazníků po e-commerce, která byla během pandemické doby enormní a postupně se poté dostala na předpandemickou úroveň.

Redukce pracovních míst je navíc součástí dlouhodobého trendu v celém technologickém odvětví. Ve stejný den jako Amazon oznámila masivní propouštění i softwarová společnost Salesforce. Ta se chce zbavit deseti procent zaměstnanců.

Propouštění v Amazonu se má týkat především pracovníků v oblasti obchodu a lidských zdrojů a ze zprávy generálního ředitele Andyho Jassyho vyplývá, že se dotkne i zaměstnanců v Evropě.

Investoři na plánované propouštění reagovali pozitivně. Poté, co Wall Street Journal přinesl zprávu o chystaných škrtech, stouply akcie Amazonu o dvě procenta. Držitelé akcií věří, že plánovaná redukce dlouhodobě přispěje k efektivnějímu fungování společnosti a ke zvýšení zisků.

Kdo je zakladatel Amazonu Jeff Bezos?

Video placeholde
Kdo je Jeff Bezos? • Videohub