Tři biliony dolarů před rokem, dva teď. Hodnota Applu se propadla, akciový výprodej pokračuje

Trh nevěří Applu.

Trh nevěří Applu. Zdroj: Reuters

Technologický obr Apple se připojil k Amazonu ve velmi exkluzivním klubu společností, které dokázaly na tržní kapitalizaci ztratit jeden bilion dolarů. Hodnota Applu klesla poprvé od května 2022 na dva biliony dolarů, firmě se především kvůli koronavirovým omezením v Číně nepodařilo vyrobit dost telefonů, aby uspokojila předvánoční poptávku.

Akcie Applu během úterního obchodování klesly skoro o čtyři procenta, stály nejméně za posledních 52 týdnů. V lednu 2022 se hodnota Applu krátce dostala nad tři biliony dolarů.

Apple loni kvůli dopadům čínských lockdownů na výrobu společnosti Foxconn vyrobil méně telefonů iPhone 14, než plánoval, uvádí analýza společnosti Trendforce. Problémy v dodavatelském řetězci podle Trendforce pokračují a dodávky iPhonů v letošním prvním čtvrtletí se meziročně propadnou o 22 procent. Nedávná změna politiky Pekingu, který začal rychle uvolňovat opatření proti šíření covidu, sice znamená, že továrny mohou opět vyrábět, ale výrobci se kvůli vlně infekcí potýkají s nedostatkem práceschopných zaměstnanců.

Vedle toho panují obavy z dopadu letošní recese řady světových ekonomik na poptávku po elektronice. Apple již podle japonského listu Nikkei informoval některé dodavatele, že pro první letošní čtvrtletí požaduje nižší tempo výroby komponentů pro sluchátka AirPod, chytré hodinky Apple Watch a pro notebooky MacBook.

Ztrátu tržní hodnoty více než jednoho bilionu dolarů dosud zaznamenala jediná společnost, a to Amazon. Ten z vrcholu 1,88 bilionu dolarů v létě 2021 klesl až na prosincových 879 miliard dolarů. Za loňský rok akcie Applu odepsaly 31 procent, další technologické giganty v poměru ke své velikosti ztrácely ještě více. Amazon za rok přišel o polovinu hodnoty a Meta odepsala dokonce 63 procent.