Ameriku čekají týdny bolesti a akcie nejspíš také

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Americké akcie nejspíš klesnou

Široký americký index S&P 500 má za sebou nejhorší kvartál od finanční krize. A do nového čtvrtletí nejspíš nevstoupí nejlépe. Podle mimoburzovního obchodování to vypadá, že po otevření parketu klesne o více než tři procenta. Investoři reagují mimo jiné na prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který varoval, že jeho zemi čekají kvůli pandemii „bolestivé dva týdny“.

Maďarsko v politické karanténě

Fungování Maďarska vzbuzuje u ostátních států Evropské unie nelibost. Vláda Viktora Orbána může na základě nového zákona v době nouzového stavu řídit zemi pomocí dekretů bez nutnosti souhlasu parlamentu neomezeně dlouho. Ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn proto vyzval k vyloučení Maďarů z jednání ministrů zemí EU. „Nemůžeme přijmout, aby uvnitř Evropské unie existovala diktátorská vláda. Maďarsko s okamžitou platností patří do přísné politické karantény,“ dodal Asselborn.

Stabilizovaná Itálie?

Ohniskem pandemie koronaviru se staly Spojené státy. Evropa však ještě zdaleka nemá dobojováno. A to ani přes některé relativně nadějné zprávy. V Itálii se drží počet nových případů nákazy koronavirem kolem dvoutýdenních minim. Známky stabilizace situace vykazuje v tomto ohledu i Španělsko. Velká Británie se ale potýká s nedostatkem rychlotestů na covid-19.

Biliony na americkou infrastrukturu

Prezident USA Donald Trump oprášil své starší plány na masivní investice do tamní infrastruktury. Vyzval Kongres k vyčlenění dvou bilionů dolarů pro tyto účely. Cílem je podpořit hospodářství a vznik pracovních míst.

Kryptospekulanti trpí

Uplynulých 31 dní bylo mimořádně špatných i pro kryptoměny. Nejrozšířenější bitcoin během března odepsal 25 procent, a zapsal tak nejhorší měsíční výsledek od listopadu 2018. Nedaří se mu ale dlouhodobě. Pokles zaznamenal v sedmi z devíti předcházejících měsících.