Analytici: Rychleji než Česko rostla jen hrstka zemí, pomohly fondy EU

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká ekonomika loni vzrostla o 4,5 procenta, vyplývá z odhadů oslovených analytiků. K takto vysokému růstu podle nich pomohlo hlavně čerpání peněz z fondů Evropské unie. V samotném čtvrtém čtvrtletí pak ekonomika meziročně stoupla podle ekonomů o 4,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta. První předběžné údaje o hrubém domácím produktu zveřejní Český statistický úřad v úterý 16. února. Předloni ekonomika rostla o dvě procenta.

„Česká ekonomika beze sporu v roce 2015 překvapila velmi pozitivně, přičemž důležitou roli sehrály evropské fondy,“ řekl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Z celého světa Českou republiku podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy loni konzistentně, čtvrtletí po čtvrtletí, překonávala dynamikou svého růstu pouze hrstka zemí. Kromě Irska a Lucemburska to podle něj byly také Čína, Indie a Indonésie.

„Na loňském růstu se z významné části podepsaly faktory přechodného rázu. Dočerpávání prostředků z fondů Evropské unie podpořilo investiční činnost. Meziroční pokles cen ropy na světových trzích pak zapříčinil, že firmy i jednotlivci měli v porovnání s rokem 2014 více volných prostředků k jiným výdajům, než jsou pohonné hmoty,“ uvedl.

Pomoc z EU

Do celoročního růstu ekonomiky se rovněž podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška promítlo zvýšené čerpání fondů EU. Druhým klíčovým faktorem bylo zrychlení růstu disponibilních příjmů domácností díky růstu zaměstnanosti a platů a stagnaci cen.

„Pokud bychom jednorázové faktory z růstu HDP očistili, ekonomika by v minulém roce rostla mezi 2,5 až třemi procenty,“ odhadl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. To odpovídá růstu, který čeká pro letošní rok.

„HDP v posledním čtvrtletí pak bylo taženo hlavně domácí spotřebou a investicemi. Negativní příspěvek čekáme od zásob. Celkově podle nás HDP vzrostlo o 0,4 procenta mezičtvrtletně, což znamená zvýšení o 4,7 procenta meziročně,“ uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Vývoj českého HDPZdroj: tradingeconomics.com