Analytici: Za poklesem nezaměstnanosti je růst HDP a mírná zima

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Za únorovým poklesem nezaměstnanosti stojí pokračující růst ekonomiky a mírná zima, shodli se analytici oslovení ČTK. V dalších měsících by podle nich měla nezaměstnanost dále klesat. Připomínají ovšem, že nedostatek zaměstnanců může začít brzdit výkon ekonomiky. Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 6,3 procenta z lednových 6,4 procenta. Počet volných pracovních míst v české ekonomice je nejvyšší od října 2008.

„Ačkoli se nad světovou ekonomikou začínají kupit mračna, nezaměstnanost v české ekonomice nadále klesá. Za poklesem stojí především svižný růst ekonomiky,“ uvedl hlavním ekonom společnosti Deloitte David Marek. Loni český HDP překonal svůj předkrizový vrchol a zlepšení se s mírným zpožděním projevuje na trhu práce, dodal.

Trh práce během února nadále ovlivňovala expanze ekonomiky, vyvolávající poptávku po pracovní síle, doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Poptávka podniků po nových pracovnících podle něj neochabuje, je ale stále těžší ji sladit s nabídkou. Tento nesoulad bude pokles nezaměstnanosti zpomalovat. „Celorepublikově se podíl nezaměstnaných letos přiblíží hranici pěti procent, pod kterou ale nespadne. Pro konec roku čekám 5,7 procenta proti loňským 6,2 procenta,“ odhadl.

Radomír Jáč: Mírná zima ovlivnila trh práce

Analytik Generali Investments Radomír Jáč míní, že na pozitivní vývoj měla vliv i mírná zima. V dalších měsících začnou podle něj na trh práce působit příznivé sezonní faktory a míra nezaměstnanosti se tak bude dále snižovat. V řadě regionů země klesl počet nezaměstnaných na úrovně, jež byly před hospodářskou krizí z přelomu let 2008 a 2009, a pozitivní trendy by měly přetrvat i v průběhu celého letošního roku, podotkl.

Vývoj nezaměstnanosti v Česku

Cz Unemployment Rate

Analytik Home Creditu Michal Kozub upozornil na to, že takto nízká nezaměstnanost s sebou nese tlak na růst mezd, který je nyní spíše žádoucí. Proti tomu ale stojí efekt nedostatku uchazečů. Řada firem se trápí s nedostatkem lidí, kteří by měli potřebné zkušenosti a dovednosti. To do budoucna může být velkou brzdou pro růst ekonomiky, která sice bude chtít růst, ale nebude na to dostatek lidí, uvedl.

Firemní poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích je dlouhodobě neuspokojená a dále roste, doplnil Svaz průmyslu a dopravy. Problémem je strukturální nezaměstnanost, kdy se tato volná místa dlouhodobě nedaří obsazovat vhodnými uchazeči s odpovídající kvalifikací. Velmi špatnou regionální situaci na Ostravsku, Mostecku, Bruntálsku je podle svazu třeba řešit kombinací více opatření, zaměřených jak na rekvalifikaci, tak například na podporu dojíždění do zaměstnání.